Çanakkale'de Kadin Vatandaslara Yönelik HPV Asisi Uygulama Hizmeti

Çanakkale Belediye Baskanligi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi is birligiyle düzenlenen Kadin Vatandaslara Yönelik Human Papilloma Virüs (HPV) Asisi Uygulama Hizmeti için protokol imza töreni gerçeklesti.

Çanakkale'de Kadin Vatandaslara Yönelik HPV Asisi Uygulama Hizmeti
Çanakkale’de, ülke ve dünyada önemli saglik sorunlarinin basinda gelen HPV (Human Papilloma Virus) için ücretsiz asi kampanyasi baslatiliyor. Proje kapsaminda Çanakkale mücavir alan içerisinde ikamet eden ve belediyeden sosyal yardim alan 15- 25 yas arasindaki kadin ve kiz çocuklarina ücretsiz HPV asi uygulamasi destegi verilecek. Uygulamada öncelikli olarak 20-25 yas arasi, ardindan 15-20 yas araligindaki hedef kitle asilanacak. HPV Asilari, üç doz halinde gerçeklestirilecek olup uygulama 2 Eylül 2024 tarihi itibariyle baslayacak.

Proje dogrultusunda HPV virüsünün neden oldugu enfeksiyonlara karsi hayata geçirilen HPV asi uygulamasinin tam tesekküllü saglik tesislerinde yapilmasi amaciyla Çanakkale Belediye Baskanligi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi is birligiyle düzenlenen Kadin Vatandaslara Yönelik Human Papilloma Virüs (HPV) Asisi Uygulama Hizmeti için protokol imza töreni yapildi.

Imza töreni öncesinde bir açiklama yapan Çanakkale Belediye Baskani Muharrem Erkek, "Bugün Çanakkale Belediyesi olarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Hastanemiz ile birlikte toplum sagligi açisindan önemli bir adim atiyoruz. Rahim agzi kanseri kadinlarda maalesef çok sik görülen vir kanser türü ve önlenebilir bir kanser türü. Bunu önlemek için de belli dönemlerde HPV asisi uygulamasi çok çok önemli. Biz de Çanakkale’de Merkez ilçede ikamet eden ve sosyal yardim alan 15-25 yas arasindaki genç kizlara ve kadinlara bu HPV asisini uygulayacagiz. Bunun teminini ve maaliyetini Çanakkale Belediyemiz karsilayacak. Asilarin yapilmasini, saglik açisindan gerekli kontrolleri üniversite hastanemiz saglayacak. Birlikte yapabilirdik böyle bir uygulamayi Çanakkale açisindan, toplumsagligi açisindan. Genç kizlarimizin, kadinlarimizin gelecekleri açisindan çok çok önemli gördügümüz bir uygulama. Bunu Ankara ve Istanbul Büyüksehir Belediyelerimiz uyguluyor. Biz Türkiye’de uygulayan üçüncü belediye, üçüncü kent olacagiz. Simdi de üniversitemiz ile birlikte bu konuya iliskin is birligi protokolünü Rektörümüzle birlikte imzalayacagiz. Çanakkale’miz için hayirli olsun" dedi.

Üniversite ile birlikte bu konuda farkindalik olusturmak içinde belli egitim çalismalari yapacaklarini belirten Baskan Erkek, "Maddi imkani olan tüm genç kizlar ve kadinlarda bu asiyi yaptirsin. Maliyetli bir asi bu. 3 doz uygulaniyor. Biz sosyal yardim alan biz genç kiz ve kadinlar için 15-25 yas arasinda. Çünkü bu dönemde olmasi da çok çok önemli. Böyle bir adim atiyoruz" seklinde konustu.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoglu ise, "Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak bünyemizdeki iki hastanemiz, bir tanesi Saglik Uygulama ve Arastirma Hastanemiz digeri de Dis Hekimligi Fakültemize bagli olan Agiz ve Dis Sagligi Uygulama ve Arastirma Merkezimiz. Tüm faaliyetlerimizi halkimiz için, Çanakkale halki için ve halk sagligi için yürütüyoruz. Baskanimizdan da böyle bir istek geldiginde biz hizli bir sekilde Baskanimiz, Belediye Baskan Yardimcilarimiz, Bashekimligimiz, Dekanligimizca hizli bir sekilde görüsmeleri yaptik. Bu HPV asisini özellikle Çanakkale’deki hem genç kizlara hem de kadinlara yönelik bu asinin uygulanmasi noktasinda üzerimize düsen neyse hizli bir sekilde çözümledik. Hemen acil servisimizde bir odayi hem asinin uygulanmasi hem de asi sonrasi ayni kovid asisi gibi kisa sürede asi uygulanan bireylerin gözlemlenmesi, sagliklarinin izlenmesi gerekiyor. Uzman hekimlerimizce bu izlenme çalismasi yapilacak. Hayirli ve ugurlu olsun" diye konustu.

Konusmalarin ardindan Baskan Erkek ve Rektör Erenoglu arasinda HPV Asisi Uygulama Hizmetinin protokolü için karsilikli imzalar atildi.
Kaynak: İHA