Sadece Tunceli'de Yetisiyor Açiklamasi Toplamanin Cezasi 387 Bin Lira

Dünya üzerinde sadece Tunceli’de yetisen Tunceli dag sarimsagini (Allium Tuncelianum) toplamanin cezasi 387 bin 141 lira.

Sadece Tunceli'de Yetisiyor Açiklamasi Toplamanin Cezasi 387 Bin Lira
Tunceli dogasinda bulunan ve dogal çiçek soganlari sinifinda yer alan Tunceli dag sarimsagi endemik bir tür olmasindan ötürü “Türkiye Bitkileri Kirmizi Kitabinda” zarar görebilir bitkiler sinifinda yer aliyor. Dogadan kontrolsüz sekilde sökülerek pazarlanmasi nedeniyle nesli tehlike altinda olan Tunceli dag sarimsaginin milli park, tabiat parki, tabiati koruma alanlari gibi korunan alanlar ile meralardan dogal çiçek sogani sökümü yasaklanmis durumda. Biyolojik çesitliligin sürdürülebilirliginin saglanmasi bakimindan nesli tehdit veya nadir bitki ve hayvan türlerinin korunmasi kapsaminda 2872 sayili Çevre Kanunuyla ticareti de yasaklanan Tunceli dag sarimsagini toplayanlara 387 bin 141 lira idari para cezasi uygulaniyor. Tunceli dag sarimsaginin diger sarimsak ve soganlardan ayiran özellik çiçek açip tohum baglamasi. Bu nedenle en kolay çogalma metodu ancak tohumla gerçeklesebiliyor. Özellikle çiçeklenme dönemlerinde sökülmesi Tunceli dag sarimsaginin neslinin tehlikeye düsmesine ya da yok olmasina neden olabilir.

Tunceli dag sarimsaginin pazara yönelik toplanmasi ve satilmasinin yasak oldugunu belirten yetkililer, ürünün perakende ve toptan satisinin yapilmasina izin verilmeyeceginin bilinmesi önemli oldugunu kaydediyor
Kaynak: İHA