Istanbul Ile Ankara Arasindaki Köprü Il Afetlere Hazir

Yaz yagmurlariyla birlikte geçtigimiz yil birçok noktada sel ve su baskini gören Bolu’da Valilik koordinesinde tüm önlemler alindi. Bolu Valisi Erkan Kiliç, "Konulari hassas sekilde takip ediyoruz, takip edecegiz. Bolu’da meydana gelen olaylar diger sehirleri de etkiliyor. Bizler özellikle Ankara, Istanbul arasinda önemli ulasim akslarinin oldugu bir yerdeyiz. Dolayisiyla bizim bunu da düsünerek görevimizi tam anlamiyla yerine getirmemiz son derece önemli" dedi.

Istanbul Ile Ankara Arasindaki Köprü Il Afetlere Hazir
Bolu Valiligi koordinesinde "Hidrometeorolojik Olaylara Yönelik Alinacak Tedbirler Toplantisi" tüm kurumlarin katilimiyla 112 Acil Çagri Merkezi toplanti salonunda gerçeklestirildi.

2023 yilinda yaz yagmurlariyla birlikte Bolu’nun birçok noktasinda sel ve su baskinlari yasanmisti. Türkiye’nin en önemli geçis noktalarindan biri olan TEM Otoyolu’nun Bolu Dagi Tüneli geçisinde asiri yagislar nedeniyle heyelan meydana gelerek ulasimin aksamasina sebep olmustu.

Istanbul ile Ankara arasinda köprü görevi gören Bolu’da Valilik tarafindan asiri yagislara karsi tüm önlemlerin alindigini Bolu Valisi Erkan Kiliç açikladi.



"Bunlarla ilgili de tedbirler alindi"

Sel ve su baskinlarina karsi gerekli çalismalarin yapildigini açiklayan Bolu Valisi Erkan Kiliç, "Il genelinde zaman zaman su basmalari meydana geliyor. Bunlari önleme noktasinda da çalismalar yapiliyordu. Burada da gelinen nokta itibariyle bir degerlendirme yapacagiz. Son yillarda özellikle Mengen ilçesinde Eskipazar’dan Mengen’e dogru bulunan Mengen Çayi’nda taskin oluyor. Tabii saginda solunda bu çayin yerlesim alanlari var. Bunlarin heyelan durumunda olumsuz etkilenme için de çalismalarin yapilmasi gerekiyor. Devlet Su Isleri, Karayollari ciddi anlamda o bölgede hem dere yataklarinin temizlenmesi, hem oradaki taskina olumsuz zarar vermemesi için çevreye tahkimat, duvar, köprü, farkli altyapi çalismalarini da gerçeklestirmis oldu. Bu çalismalar da devam ediyor. Bir taraftan da bizim afetlerde asiri yagislarda daha dogrusu olumsuz etkilenen yerlerden bir tanesi de il merkezi. Il merkezinde Pasaköy Mahallesi civarinda özellikle Gücük deresinin tasmasiyla beraber son iki yilda su baskinlari meydana geldi. Bunlarla ilgili de tedbirler alindi. Altyapi çalismalari gerçeklestirildi.

Büyüksu deresinde yine ayni sekilde dere yataginda genisletme ve temizleme çalismalari yapildi. Su an itibariyle çalismalarimiz bu konularla ilgili olarak ayni zamanda devam ediyor" dedi.



"Burada meydana gelen olaylar biliyorsunuz diger sehirleri de etkiliyor"

Yogun yagislara karsi tüm ekiplerin hazirlikli oldugunu dile getiren Vali Erkan Kiliç, "Meteorolojik veriler de bugün de yagis gösteriyor dün aksam da bir yagis yagdi ama çok sükür herhangi bir olumsuz durum olmadi. Bunlari biz yakindan takip ediyoruz. Personel, araç gereç yönünden hangi bölgelerde kim hangi afet durumunda ne yapacagina iliskin olarak da Valilik koordinesinde bunlarla ilgili olarak da bütün birimlere gerekli bilgilendirme talimatlandirma yapildi. Konulari hassas bir sekilde takip ediyoruz, takip edecegiz. Sadece Bolu ilimiz degil burada meydana gelen olaylar biliyorsunuz diger sehirleri de etkiliyor. Bizler özellikle Ankara, Istanbul arasinda önemli ulasim akslarinin oldugu bir yerdeyiz. Dolayisiyla bizim bunu da düsünerek görevimizi tam anlamiyla yerine getirmemiz son derece önemli" diye konustu.



"Hangi binanin depremden yikilip yikilmayacagini artik herkes biliyor"

Fay hatti üzerinde bulunan Bolu için kentsel dönüsüm çalismalari yapilmasi gerektigini ifade eden Vali Kiliç, "Belediyelerin daha hassasiyetle, daha ciddi yaklasmasi hatta bir eylem ve çalisma plani yapip buna göre mahalle mahalle, sokak sokak hangi binalarda risk varsa burada vatandaslarla beraber bu konuyu görüsüp çözmesi son derece önemli. Çünkü geçmiste yasadigimiz deneyimler ortada. Hangi binanin depremden yikilip yikilmayacagini artik herkes biliyor. Onun için böyle binalarimiz olabilir. Vatandaslardan da zaman zaman bizlere talepler geliyor. Ama burada asil sorun tabii ki o kisi bu gayrimenkulün sahibi oldugu için bunun yapilmasi, güçlendirilmesi öncelikle tabii vatandasin görevi sorumlulugu ama bu hepimiz de bunun farkindayiz. Bu konuda hep beraber basta o bina sahipleri olmak üzere üstümüze düsen görevi yapmamiz gerekiyor" diyerek Bolu’da binalarin yüzde 80’inin depreme dayanikli oldugunu belirtti.

Kaynak: İHA