Okul Öncesi Ögrenci Ve Velilere Tavsiyeler

Uzman psikologlar, anaokulu ve ilkokula yeni baslayacak ögrencilerin velilerine uyarilarda bulunarak, "Eger çocugun okula alisma süreci 2 haftayi geçerse, vakit kaybetmeden bir uzmandan destek alinmali" dedi.

Okul Öncesi Ögrenci Ve Velilere Tavsiyeler
2024-2025 egitim ögretim yili baslamadan uzmanlar, anaokuluna ve ilkokula yeni baslayacak ögrencilerin ebeveynlerine tavsiyelerde bulundu. Bu yil ilk defa anaokuluna veya ilkokula baslayacak olan ögrencilerin oldukça heyecanli ve kaygili olacagini belirten uzmanlar, "Ilk defa çocugunuz yeni bir ortama girecek. Her zaman alismis oldugu ev ve konforlu ortamdan biraz uzaklasip, arkadaslariyla birlikte egitim ve ögretim sürecine baslayacak. Dolayisiyla aileler ne kadar çocuklara destek olur ve daha az kaygi tasirlarsa, çocuklarin alisma süreci de bir o kadar kolay olacak. Kimi çocuk okula daha kolay intibak ederken, bazi çocuklarin daha fazla zorlandigini görebiliyoruz. Biz uzmanlarin buna ayrilik anksiyetesi dedigimiz annelerden ve babalardan ayrilmakta zorlanan çocuklar olabiliyor. Burada anne ve baba tavrinin çok önemli oldugunu söyleyebiliriz" dedi.

Anne ve babanin ilk günler okula gitmesinin normal oldugunu söyleyen uzmanlar, "Ama bunun çok uzun sürmesini beklemiyoruz. Çocuklarin bir iki gün sonrasinda ya da bir hafta sonrasinda okula alismis hâle gelmeleri gerekiyor. Ailelerin de okuldaki rollerini ufak ufak azaltarak geri çekilmeleri gerekiyor. Eger çocugun okula alisma süreci 2 haftayi geçerse, ve bu süreç biraz daha uzarsa, vakit kaybetmeden bir psikologdan destek almalari gerekir ki bu süreç daha fazla uzamasin ama okullarin açilmasina bu kadar az bir süre kalmisken, yapilacak en önemli sey çocukla birlikte okula hazirlik sürecine baslamak. Birlikte alisveris yapmak, okula hazirlikla ilgili birtakim faaliyetlerde bulunmak olabilir. Çocukla birlikte okulu gezmek, ögretmenle mümkünse önceden tanismak çocuklar için rahatlaticidir. Yani okula ilk gittigi gün oraya biraz asina olmak, binayi tanimak, ögretmenle daha önce tanismis olmak, çocuklarda rahatlamaya sebep olabilir. O yüzden biz okul öncesi hazirligin çok önemli oldugunu düsünüyoruz" diye konustu.

Daha önce okula giden ve su anda uzun bir tatil yapan ögrenciler için de okula baslama sürecinin zor olabileceginin altini çizen uzmanlar, tatilin vermis oldugu rahatliktan sonra okula tekrar adapte olmanin zorlasabildigini belirterek, "Burada yine ailelere büyük rol düsüyor. Çocugun daha önceki yillardan yapmalari gerekenleri bildiklerini için aileler çocuklara bir program olusturabilir, okulun baslamasina yakin, onlarin biraz daha disipline yönelik sabah yine ayni saatte kalkmak, aksam ayni saatte yatmak gibi birtakim okulun getirdigi mecburiyetlere öncesinde baslanirsa, çocuklar biraz daha kolay okula intibak ederler" ifadelerini kullandilar.
Kaynak: İHA