Ani Ören Yeri'nde Ilk Kaya Mescidi Gün Yüzüne Çikarildi

Kars Ani Ören Yeri’nde 8 noktada yürütülen kazi ve koruma çalismalarinda Divin Kapisi Kaya Mescit olarak adlandirilan bölgede Anadolu’da Türkler tarafindan insa edilen ilk kaya mescidi oldugunu düsünülen, kaya mescidi gün yüzüne çikarildi.

Ani Ören Yeri'nde Ilk Kaya Mescidi Gün Yüzüne Çikarildi
UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Ani Ören Yeri’nde kazi çalismalarinda ortaya çikarilan Anadolu’daki ilk kaya mescidi, açilisi yapilarak Kars turizmine kazandirildi.

Kaya mescidinin açilisi için Ani Ören Yeri’nde tören düzenlendi.

Tören Kuran-i Kerim Tilaveti okunmasiyla basladi.

Daha sonra mescidin açilisi; Vali Ziya Polat, Belediye Baskani Prof. Dr. Ötüken Senger, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Selçuk Ural, Ani Kazi Kurulu Baskani Doç. Dr. Muhammed Arslan, Il Emniyet Müdürü Mehmet Ömür Saka, Il Jandarma Komutani Albay Fatih Cemal Kiper, Il Kültür Müdürü Hayrettin Çetin ve davetliler tarafindan yapildi.

“Bin yil sonra insanla yeniden bulusturduk”

Kaya mescidinin açilisinda konusan Ani Ören Yeri Kazi Baskani Doç. Dr. Muhammed Arslan, “Bu magaralar ilk önce barinma amaçli insa edildi. Yani konut olarak yapildilar. Ancak zamanla ihtiyaca göre bazen mezar oldular, bazen bir sapel ve bazen de bir mescide dönüstürüldüler. Iste burasi da kazisini yaparak gün yüzüne çikardigimiz dogayla, insanla bin yil sonra yeniden bulusturdugumuz bu alanda yine Ani’nin ilk çaglarina taniklik eden önemli mekanlardan birisi oldu. Konut olarak insa edildigini düsündügümüz burada 8 mekan mevcut, ancak bunlarin birisi, arkamda bulunan mekan ise muhtemelen Bagratlilar döneminde sapele dönüstürülmüs ve 1064 yilinda Selçuklu fethi ile birlikte de kible duvarina eklenen bir mihrap ile mescide dönüstürülmüs. Dolayisiyla Anadolu’da Türklerin insa ettigi ilk mescitle karsi karsiyayiz” dedi.

“Anadolu’daki ilk mescidini turizme kazandirdik”

Daha sonra söz alan Kars Valisi Ziya Polat, “Ani’nin içerisindeki bu mescidi görünce önceligi buraya verdik. Ilklerin sehrine bir ilk daha yakisir diye düsündük. Türklerin Anadolu’daki ilk mescidini turizme kazandirma, Türk tarihine kazandirmak için arkadaslarimiz 1,5 aydir. Burada çalisiyorlar. Buna biz sahidiz. Mermerlerin ortaya çikmasinda, mermerlerin yapilmasi, magaralarin temizlenmesi, bakimi, bu alanin ortaya çikmasi büyük bir emegin sonucudur. Emek eden herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Gün yüzüne çikarilan kaya mescidi, davetliler tarafindan gezildi. Ani Kazi Baskani Doç. Dr. Muhammed Arslan, davetlilere kaya mescidi ve beraberindeki magaralar hakkinda bilgi verdi.

Kaya Mescidinin gün yüzüne çikarilmasiyla birlikte Ani Ören Yeri’nde ziyaretçiler yeni bir rotaya da kavus oldu. Ani Ören Yeri’ndeki kazi çalismalari sürüyor.
Kaynak: İHA