Meslegin Son Temsilcilerinden Açiklamasi 30 Yildir El Yapimi Yorgan, Dösek Ve Yastik Yapiyor

Tunceli’de, 30 yildan bu yana yorgancilik yapan Cihan Kocamis, meslegin son temsilcilerinden. Makine üretimi yorganlarin yayginlastigi kentte bu isi yapan birkaç kisi kalirken Kocamis, meslegi çocuklarina ögretmek istedigini söyledi.

Meslegin Son Temsilcilerinden Açiklamasi 30 Yildir El Yapimi Yorgan, Dösek Ve Yastik Yapiyor
Tunceli’de el yapimi yorgan, yastik ve dösek yapan Cihan Kocamis (47) meslegi 1990’li yillarda Elazigli ustasindan ögrenmis. Ögrendigi yorganciligi uzun süre evinde yapan Kocamis 7 yil önce de açtigi dükkanda bu meslegi sürdürüyor. Pamugun yani sira yün de kullanarak yorgan, yastik ve dösek yaptigini belirten Kocamis, "Yünü burada temizleyip dolduruyorum. Pamuk temiz oldugu için direkt dolduruyorum" dedi.

Hazir yorganlarin çikmasiyla yün ve pamuk yorganlarin unutuldugunu belirten Kocamis, "Döseklere pek ragbet yok ama yorgan ragbet görüyor. Bunun dezavantaji yünü bir süre sonra çikarip yeniden doldurmak gerekiyor. Hazir yorgani makineye atip yikayabiliyorsun. Ancak saglik açisindan yün ve pamuk yorgan daha iyi" diye konustu.

Kendisinden sonra da meslegin devam etmesini istedigini ifade eden Kocamis, "Çocuklarima ögretmeye çalisacagim. En azindan meslegi sürdürürler" seklinde konustu.

Yaptigi isler içinde en fazla vaktini yorganin aldigini dile getiren Kocamis, "Yorgan 5 saate yakin zamanimi aliyor. Dösek iki saat kadar sürüyor. Yastik hazirlamak yarim saatimi aliyor" dedi.

Yaptigi ürünlere son zamanlarda ilginin arttigini söyleyen Kocamis, Fransa ve Almanya gibi ülkelerden siparis aldigini da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA