Yozgat'ta 2 Asirlik 'Ulu Kavak' Ziyaretçilerini Agirliyor

Yozgat’in Çekerek ilçesinde heybetli görüntüsüyle dikkat çeken 20 metre uzunlugunda ve 8 metre genisliginde olan ‘Ulu Kavak’ adi verilen Alba cinsi kavak agaci, köylüler tarafindan özenle korunuyor.

Yozgat'ta 2 Asirlik 'Ulu Kavak' Ziyaretçilerini Agirliyor
Çekerek ilçesi Kamisçik köyünde bulunan ve 200 yasin üzerinde oldugu tahmin edilen ulu kavak agacini yilda 7 bin vatandas ziyaret ediyor. Köyün simgesi haline gelen kavak agacina köylüler, dalini ve yapragini dahi koparmadan gözleri gibi bakiyor. Köylülerin geleneksel kiyafetlerini giyip kurban keserek dilekte bulunduklari kavak agaci, 1993 yilinda sit ilani edilirken Ulu kavak agaci, Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü tarafindan koruma altina alinip, "Anit Agaç" statüsüne kavusturuldu.

Bayramlarda ve özel günlerde oldukça yogun ziyaretçi akinina ugrayan Kamisçik köyünde, çocuklar Ulu Kavak agacinin gölgesinde oyun oynuyor, ziyaretçiler de dilek diliyor. Köylüler de geleneklerini ve etkinliklerini anit agaç etrafinda sürdürüyor.

Kamisçik köyü sakinleri yetkililerden anit agacin ve çevresinin bakiminin yapilmasini istedi.

“Yilda 7-8 bin ziyaretçi geliyor”

Kamisçik köyü muhtari Riza Tasgin, Ulu Kavak agacini yilda 7-8 bin kisinin ziyaret ettigini söyleyerek, “Köyümüz Türkmen köyüdür, uzun yillar bu bölgede yasamaktayiz. Burasi anit agaç ve site alani. 1993 yilinda Milli Parklar tarafindan site alani ilan edildi. Hemen hemen köyümüzün bütün etkinliklerini burada yapiliyor. Özellikle Türkmen geleneklerinin çogu bu agaç gölgesinde yapilmaktadir. Komsu il ve ilçelerden de birçok ziyaretçi geliyor. Özellikle vatandaslar adaklarini, lokmalarini buraya getiriyor. Tahminen yilda 7-8 bin civari insanimiz burayi ziyaret ediyor. Bu agaç kayitlarda 300 yasinda deniliyor ama daha öncesini de biliyoruz. Kerem ile Asli’nin hikayesinde de bu agaç geçmekte, tahminen 600 yila yakin oldugunu düsünüyoruz.” dedi.

“Agacin ve çevresinin bakima ihtiyaci var”

Anit agaç ve çevresinde bakim çalismalarinin da yapilmasi gerektigini söyleyen Tasgin, “Bu anit agacin ve sahasinin bakimi Milli Parklara bagli, daha öncede bir yangin olayi geçirdik. Aslinda anitlar kurulu veya anit agaçlar kurulu tarafindan bir bakim gerekmektedir. Bölgemizde yogun ziyaretçi kabul edilen bir yer. Araç parki sikintimiz vardi onu gidermeye çalisiyoruz ama anit agaç ve sahanin tekrardan bir bakima ihtiyaci var, çünkü gelen misafirlerimiz uzun soluklu burada kaliyorlar, alan sikintisi çekiyoruz.” seklinde konustu.

Istanbul’dan yaz tatili için Kamisçik köyüne geldigini belirten Esme Turgut ise, ulu kavak agacinin gölgesinde hem piknik yapip hem de zaman geçirdiklerini söyledi.

Kaynak: İHA