Rize Valisi Ihsan Selim Baydas Açiklamasi 'Ruhsatsiz Bungalovlara Göz Yumma Imkanimiz Yok'

Rize’de Firtina Vadisi bölgesinde sayilari hizla artan bungalovlarin kontrol altina alinmasi ve vergilendirilmesinin önemli bir unsur olduguna dikkat çeken Rize Valisi Ihsan Selim Baydas, bungalovlarin çevresel atiklarinin en önemli unsur oldugunu ifade ederek “Konaklayan kisilerin sadece bir defa kullanmasiyla bile bir bungalovdan yaklasik 250-300 litre atik su buradan disariya atilmis oluyor. Bunlarin büyük çogunlugu Firtina Deresi civarindadir” dedi.

Rize Valisi Ihsan Selim Baydas Açiklamasi 'Ruhsatsiz Bungalovlara Göz Yumma Imkanimiz Yok'
Son yillarda özellikle Arap turistlerin Dogu Karadeniz Bölgesi’ne gösterdigi ilgi bölgede konaklama alternatiflerinin çesitliligine yol açti. Dogal güzellikleri ile yer yüzü cenneti olarak adlandirilan Dogu Karadeniz bölgesinde hal böyle olunca giderek artan otellere bir de bungalovlar eklendi. Mantar gibi çogalan bungalovlar için harekete geçen Rize Valiligi, ise ilk olarak Firtina Vadisi’nden baslayarak dogal güzelligin önüne geçerek tahribata yol açan ve ruhsatsiz olan isletmelerde yikim islemlerine basladi.

Süreci degerlendiren Rize Valisi Ihsan Selim Baydas öncelikli hedeflerinin tüm bungalovlari kayit altina almak, vergilendirmek, turizm isletme belgesi olmayanlar hakkinda islem baslatmak, konaklama yapan misafirlerin kayit altina alinip almadigini kontrol etmek ve daha önemlisi bungalovlarin çevreye verdigi zarara engel olmak oldugunu ifade etti.

Tüm bungalovlarin usulüne uygun olmasi ve kayit altina alinmasinin bölge turizmi için olmazsa olmaz bir kural oldugunun altini çizen Vali Baydas, “Turizmde alternatif konaklama yeri ihtiyaci ortaya çikinca burada da bu bungalovlar veya turizm amaçli konut kiralanmasi meselesi gündeme geldi. Sadece sehrimizin degil belki de birçok bölgenin problemlerinden bir tanesidir. Bizim bu konuda yaklasimimiz su, daha evvel defalarca toplantilar yaptik ve her toplantidan sonra da ben bunu açiklikla söyledim. Biz bir defa bu yapilarda ilk talebimiz, ilk bakacagimiz sey yapilarin ruhsatli olup olmayisi. Ikinci olarak bu yapilarin vergilendirilmis olmasi, buradaki konaklamalarin vergilendirilmis olmasi. Üçüncü meselemiz turizm isletme belgesine sahip olup olmayisi. Dördüncü meselemiz bildirim kanununa tabii yani burada kimin konakladigini bilmemiz lazim, kimin geceledigini bilmemiz lazim” diye konustu.



“Bungalovlarin atik sulari Firtina Deresi’ni kirletiyor"

Bungalovda kalan her bir kisinin litrelerce su harcayip bu suyu dogaya biraktigina dikkat çeken Baydas, Firtina Vadisi’nin öneminin altini çizerek “Daha önemlisi bungalovlarin dogaya etkileri ve atiklarinin kontrolüdür. Simdi bungalovlar su sekil kullaniliyor, geliniyor, çogunda küvetler, jakuziler var. Konaklayan kisilerin sadece bir defa kullanmasiyla bile bir bungalovdan yaklasik 250-300 litre atik su buradan disariya atilmis oluyor. Bunlarin büyük çogunlugu Firtina Deresi civarindadir. Firtina Deresi bizim en önemli sembolik mekanlarimizdan bir tanesidir. Insanlarin da Türkiye’nin ve dünyanin dört bir yanindan gelip görmek istedikleri bir yer. Evet, vatandasimiz burada bunu bir kazanç kapisi, bir gelir kapisi olarak görüyor ama bu saydigimiz 4-5 özellige uygun yapilacak her tesise biz evet diyecegiz. Ama bu saydigimiz hususiyetleri tasimayan tesislere de göz yumma imkanimiz yok” ifadelerini kullandi.

“Turizme odaklanmis, turizmden gelir bekleyen bir sehiriz”

Rize’nin turizm beklentisinin yüksek oldugunu kaydeden Baydas “Turizme odaklanmis, turizmden gelir bekleyen bir sehiriz. Öncelikleri arasina turizmi koyan bir sehiriz. Burada bir yol haritasi çiziyoruz. Hem bungalov isletmecilerinin ki onlar bir dernek kurdular. Derneklestiler. O dernek temsilcileriyle defalarca bir araya geldik. Gelmeye devam ediyoruz. Hem de özellikle Ardesen ve Çamlihemsin basta olmak üzere Kaymakamlarimiz bu meselede bir yol belirleme noktasinda çalismalar yaptilar. Dere hattinda olan, Firtina Deresinin, dere kenarinda olan yapilarla ilgili islemler basladi.

Tebligler yapildi. Onlarla ilgili evvela kendisine süre veriyoruz vatandasimiz diyoruz ki ‘Sen bunlari geri çek ve hatti muhafaza et’. Sonra taskin sahalarina gelece, ondan sonra yol geçecek oradan, Ardesen, Çamlihemsin ve Ayder yolu güzergahi çalismalar basladi” seklinde konustu.



“Bungalovlar bir ihtiyaca binaen dogmus yapilardir”

Bungalovlarin ihtiyaç dogmasindan kaynakli arttigini ancak kontrollü bir sekilde olmasi gerektigini kaydeden Baydas sözlerini söyle sürdürdü:

“Bungalovlara karsi degiliz. Bungalovlar bir ihtiyaca binaen dogmus yapilardir. Ama bunlarin kontrollü vergilendirilmis, sihhi olarak, hifzissihha olarak, çevre sagligi olarak da atiklari kontrol altina alinmis olmasi ve kültür turizm ile konaklamayla ilintili islemlerinin turizm isletme belgesi sahibi olarak devam etmesi lazim. Kamunun gözetiminde, kamunun kontrolünde, bizim diger nasil ki turistik tesislerimiz, konaklama saglayan turistik tesisler bu özelliklere haizse bu isi yapacak olanlarin da bu özelliklere haiz olmasi lazim.”
Kaynak: İHA