Kars VHO'dan Sokak Hayvanlari Için Kisirlastirma Çagrisi

Kars, Ardahan, Igdir Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasi Baskani Ercan Ödül, ülke gündeminde olan sahipsiz hayvanlar sorunu için “Kisirlastirma Seferberligi” çagrisi yapti.

Kars VHO'dan Sokak Hayvanlari Için Kisirlastirma Çagrisi
Baskan Ercan Ödül, kisirlastirma seferberligi konusunda Türk Veteriner Hekimler Birligine bagli 40 bin veteriner hekimin üzerine düseni yapmaya hazir oldugunu söyledi.



VHO Baskani Ercan Ödül, “5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunda degisiklik yapilmasina dair tasarinin görüsüldügü Meclis Komisyonu çalismalarina devam etmektedir. Söz konusu kanunda yapilmasi planlanan degisikliklerle ötanazi ifadesi kanun taslaginda tanimlanmakta ve popülasyonun kontrolü için yeni bir yöntem olarak sunulmaktadir” dedi.

Ödül, “Bilimsel arastirmalar sahipsiz hayvan popülasyonlarinda itlaf yöntemi ile yapilacak olan uygulamalarla 20 yil içinde ancak yüzde 13 oraninda popülasyon azalmasina neden olabilecegini belirtmektedir. Dogurganlik kontrolü yani kisirlastirma ile 20 yilda popülasyon büyüklügü yüzde 78 oraninda azalacagi da raporlanmistir. Sadece barindirmanin popülasyon büyüklügü üzerine hiç etkisinin olmadigi bildirilmistir. Bu veriler isiginda söz konusu kanunda yapilacak degisikliklerle itlaf ya da ötanazi her ne sekilde tanimlanirsa tanimlansin sahipsiz hayvanlar sorunun çözüme kavusturamayacagi bilimsel olarak kanitlanmistir” diye konustu.

Baskan Ödül, “Ihtiyacimiz olan tek sey mevcut kanunda ye ralan tüm sorumlularin görevlerini yerine getirmesi ve ülke genelinde ‘Kisirlastirma Seferberligi’nin ilan edilmesidir. Bu kisirlastirma seferberligi konusunda Türk Veteriner Hekimler Birligine bagli 40 bin veteriner hekim üzerine düseni yapmaya hazirdir. Yerel yönetimlerin 2023 yilinda toplamda 338 bin 363 kisirlastirma yaptigi bildirilmistir. Ülkemizde 4 milyon sahipsiz köpegin var oldugu kabul edilmektedir. Bilimsel veriler isiginda kisirlastirma arti barindirma arti asilama yöntemi ile bu sayinin en az yüzde 70’nin kisirlastirilmasi gerekmektedir. 2.8 milyon köpegin kisirlastirilmasi için uygun kosullar saglandigi takdirde Türk Veteriner Hekimler Birligine bagli 40 bin veteriner hekim göreve hazirdir. Sahipli kedi ve köpeklerin tamaminin çiplenerek kayit altina alinmasi, sahipli bu hayvanlari sokaga birakan sahiplerine ciddi para cezalarinin uygulanmasi ve sahipsiz hayvanlarin kirsaldan kentlere dogru hareketlerinin engellenmesi sorunun çözümüne dair diger önerilerimizdendir. Sadece yerel yönetimler ya da Il Hayvanlari Koruma Kurullarinin tek baslarina bu ciddi halk sagligi sorununu çözmeye yeterli olamadiklari geçen yillar sonrasinda sahipsiz hayvanlar sorunun katlanarak büyümesi ile anlasilmistir. Bilimsel gerçekler isiginda biz Kars, Ardahan, Igdir Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasi olarak bölgemizde sahipsiz hayvanlar sorunu ile alakali stratejiler ve projeler üreterek sadece bilimsel veriler isiginda veteriner hekimlerin çözebilecegi bu çok ciddi halk sagligi sorununun çözüm paydaslarindan olma yükümlülügümüzü ve kararliligimizi tekrar eder, yetkililere ve tüm kamuoyuna saygiyla arz ederiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA