Bir Zamanlar Kayiklarin Ilerledigi Gölde Simdi Motorlu Tasitlar Ilerliyor

Küresel isinma ve iklim degisikligi ile son yillarda ortaya çikan kuraklik yüzünden su seviyesinin yaklasik yüzde 40 azaldigi Türkiye’nin en büyük göllerinden birisi olan Eber Gölü’nde karaya oturan kayiklar görüntüsü ile adeta çevre felaketinin yüzü oldu.

Bir Zamanlar Kayiklarin Ilerledigi Gölde Simdi Motorlu Tasitlar Ilerliyor
Afyonkarahisar’in Çay Ilçesi, Eber beldesi sinirlarinda bulunan göl Türkiye’nin 12’nci büyük gölü. En derin yeri 21 metre olan gölüm yüzölçümü ise yaklasik 120 kilometrekare. Deniz seviyesinden yüksekligi 967 metre olan gölde ayrica Eber Sarisi adli endemik bitki türü dünyada sadece Eber Gölü’nde yetisiyor. Bolvadin çevresindeki en önemli sulak alanlarindan birisi olan göl Türkiye’de göçmen kuslarin göç yolu üzerinde bulundugundan sazlik alanlariyla da birçok kus türüne üreme ve yasam alani olarak ev sahipligi yapiyor.

Gölde son yillarda kuraklik, iklim degisligi ve bilinçsiz sulamaya bagli olarak yasanan su çekilmesi korkutucu boyutlara ulasti.

Önceki yillarda balik tutanlar, avcilik yapanlar ve en önemlisi kamis toplayicilarinin kayiklarla ilerledigi yerlerde sularin çekilmesi ile simdi motorlu tasitlarla açilan yollardan göl suyunu ulasiliyor. Gölde kullanilan ve simdilerde karaya oturan kayiklar ise ürküten manzarasi ile adeta bir kayik mezarligini hatirlatiyor.

Eber Gölü Alan Kilavuz ve Rehberi Kadir Ates, göldeki manzaranin korkutucu boyutlara ulastigini dile getirerek sunlari söyledi:

“Eber Gölü’nün nimetlerinden faydalanarak ailemize geçindirmekteyiz. Fakat göl gelecek yil geçim derdi beni emekli edecek gibi görünüyor. Sebebi ise çok hizli bir sekilde suyun buharlasmasi, yanlis sulama ve bilinçsiz tarim. 10 gün önce kulübenin önünde suyun içinde olan teknenin bugün kuruda kaldigini görüyoruz. Bu sicaklarin böyle devam ederse ekim ayinin 15’ine kadar Eber Gölü’nün yali dedigimiz kismindaki suyun sadece çanagin ortasinda kalacagini tahmin etmekteyiz. Ama Allah’tan umut kesilmez. Rabbim verirse göl sisecek vermezse kuruyacak.”
Kaynak: İHA