Ayni Sandik Ile Yarim Asirdir Ayakkabi Boyuyor

Ordu’da ayakkabi boyayarak geçimini saglayan Harun Karaçuha, 50 yildir kullandigi boya sandigi ile ailesinin geçimini saglarken 4 de çocuk büyüttü.

Ayni Sandik Ile Yarim Asirdir Ayakkabi Boyuyor
Altinordu ilçesinde yasayan 75 yasindaki Harun Karaçuha, babasindan ögrendigi ayakkabi boyaciligi meslegini 60 yili askin süredir devam ettiriyor. Ilkokul yillarinda okul çikisinda boya sandigi ile sokaklari dolasarak harçligini çikartan Karaçuha, sonrasinda satin aldigi büyük sandik ile sabit bir noktada bu meslegi sürdürdü. 50 yil önce satin aldigi boya sandigini kullanarak evlenen ve 4 çocuk büyüten Karaçuha, imkanlar el verdigi sürece meslegini sürdürecegini belirtiyor.

“Bu sandik ile 4 çocuk büyüttüm”

“10 yasindan bu yana bu isi yapiyorum. Bu ise basladigimda ayakkabi boyamak 25 kurustu, simdi ise 30 lira. Günlük kaç ayakkabi boyadigimiz belli olmuyor, kimi zaman 2 ayakkabi boyayip eve gidiyoruz. Ilk ise basladigimda tek gözlü boya sandigim vardi, omzumda sokaklari gezerdim. Suan kullandigim sandik ise 50 yillik. Sigortami kendim ödeyerek emekli de oldum, bu sandik ile 4 çocuk büyüttüm. Gücüm yettigi kadar devam etmeyi düsünüyorum” diye konustu.



“Spor ayakkabilar çikinca islerimiz yüzde 80 azaldi”

Geçen yillara göre islerin zayifladigini ifade eden Karaçuha, “Insanlar eskiden deri ayakkabi giyerdi, simdi yazliklar çikti. Bizim boya isleri de buna bagli olarak yüzde 70-80 düstü. Artik kis aylarinda bot boyasi ile biraz para kazaniyoruz, yazin isler düsük oluyor, yine de ekmek paramizi kazaniyoruz. Kimseye muhtaç olmadan bu günlere geldik. Çok sükürler olsun. Bu sandik 50 yillik ama bana yetiyor. Birkaç kere tamire götürdüm, kimi zaman kendim yaptim o sekilde kullaniyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA