'Türkiye Cumhuriyeti'nin Ilk Yillarinda Macarlar Sergisi Ve Konferansi' Düzenlendi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde “Türkiye Cumhuriyeti’nin Ilk Yillarinda Macarlar” baslikli sergi ve konferans gerçeklestirildi.

'Türkiye Cumhuriyeti'nin Ilk Yillarinda Macarlar Sergisi Ve Konferansi' Düzenlendi
2024 Macar-Türk Kültür Yili kapsaminda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafindan düzenlenen ve Macar Ulusal Müzesi ile Liszt Enstitütüsü Macar Kültür Merkezi’nin paydas olarak yer aldigi “Türkiye Cumhuriyeti’nin Ilk Yillarinda Macarlar” baslikli sergi ve konferansi gerçeklestirildi.

Sezai Karakoç Kültür Merkezinde düzenlenen açilis törenine Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Senol Hakan Kutoglu, Genel Sekreter Prof. Dr. Zehra Safi Öz, senato üyeleri, Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi Kültür Atasesi Gerg Koavcs, il protokolü, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklâl Marsi’nin okunmasiyla baslayan tören açilis konusmalariyla devam etti. Açilis konusmasini gerçeklestiren BEÜN Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yücel Namal, Türkler ile Macarlarin tarihi kökenleri itibariyla dost ve kardes iki millet oldugunu ifade ederek 2024 yilinin Türk-Macar Kültür Yili olmasi münasebetiyle düzenlemis olduklari “Türkiye Cumhuriyeti’nin Ilk Yillarinda Macarlar” sergi ve konferansindan büyük bir mutluluk ve gurur duyduklarini ifade etti.

Tarihi olarak özellikle önde gelen Macar asker ve uzmanlarin 1848 Devrimlerinin yenilgisi sonrasinda Osmanli Devleti’ne siginarak Rusya’ya karsi dostça himaye edilmeleriyle dostlugun baska bir boyuta evrildigini sözlerine ekleyen Namal, Türk Kurtulus Savasi sirasinda Macar kamuoyundaki kuvvetli Türk taraftarligi ve desteginin de yeni kurulan cumhuriyetin dost ve kardesligiyle pekistirildigini belirtti.

Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi Kültür Atasesi Gerg Kovacs, Zonguldak’a ilk kez yillar önce ögrenci olarak geldigini ve o zaman gördügü güzellik karsisinda buraya tekrar gelmeyi hep istemis oldugunu ifade etti.

Bugün düzenlenen organizasyonun bu sebeple hem Türk-Macar iliskileri hem de kendisi açisindan büyük bir önem tasidigini belirten Kovacs, bir mimar olarak kendisinin de uzun süre Macaristan’da Osmanli döneminden kalan eserleri inceledigini, iki millet arasindaki dostlugun ise Macarlarin Habsburglara karsi verilen 1848 Özgürlük Savasi’nda yenilgiye ugramalari nedeniyle Osmanli’ya sigindiklarinda büyük bir iyi niyet ve destek görmeleriyle pekistigini belirtti.

Bu dostlugun ve himayeye duyulan minnetin Macarlar tarafindan unutulmadigini sözlerine ekleyen Kovacs, söyle dedi:

"Macarlar ve Türkler arasindaki iliskilerin hikayesi, tarihi çok uzun bir geçmise dönüyor. Osmanli Dönemi’nden sonra Macarlar ve Türkler arasinda yine bir yaklasma basladi.

Habsburglara karsi olan çesitli ayaklanma, çesitli savaslar. Macaristan’dan çikmak zorundaydilar. Osmanli’da yeni ev bulmuslar. Eger Tekirdag’a gidersek orada Rakoczi ve paydaslarinin evlerini görebiliriz. O hala çok güzel bir müze olarak korunuyor. Ve biz Macarlar için çok gurur verici. Yada 1848 ve 1849 Özgürlük Savasi’nin önemli bir figürü. Lajos Kossuth evi. Hala çok güzel bir sekilde korunuyor."

Kovacs; 1. Dünya Savasi’ndan sonra Macarlar ve Türkler arasindaki iliskinin bir kat daha arttigini ifade ederek, "Çünkü 1923’te kurulmus olan Türkiye Cumhuriyeti ilk dostluk anlasmasini Macaristan ile imzaladi. Bunun 100. yil dönümünü bu sene boyunca kutluyoruz. Geçen sene 18 Aralik 2023’te Macaristan’da dostluk anlasmasinin yüzüncü yili törenle kutlandi. Macaristan ve Türkiye arasinda bir kültür yili baslamis. Bu kültür yili esnasinda sadece Macar Kültürü Türkiye’de degil, Türkiye’nin kültürü Macaristan’da tanitiliyor. 100. yildönümüne ithafen yüz etkinlik düzenlenmesine karar verildi.

Iki ülkenin Kültür Bakanliklari tarafindan. Su anda Macar Türk kültür yilinin 87 etkinligi gerçeklestirilmis ve Türkiye’nin 15 sehrinde bu gerçeklesmis oldu. Bu bizim için de çok güzel bir firsat. Bu güzel ülkenin her noktasini görmüs olabiliriz, tanismis olabiliriz."

BEÜN Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer de bu yil 100. yasini büyük bir gurur ve mutlulukla kutladiklari Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin, 2024 Türk-Macar Kültür Yili kapsaminda gerçeklestirdigi “Türkiye Cumhuriyeti’nin Ilk Yillarinda Macarlar” adli sergi ve konferanstan büyük bir kivanç duyduklarini ifade etti.

19. Yüzyildan itibaren özellikle Osmanli’ya siginan Macarlar vesilesiyle iki millet arasinda resmi düzeyde artan dostluk ve iliskilerin I. Dünya Savasi’nda da Avusturya-Macaristan Imparatorlugu ile Osmanli Devleti’nin ayni ittifakta yer almalariyla pekistigini, Türk Kurtulus Savasi sürecinde ise Macarlarin Türklere büyük bir destek sunarak Türkler lehine kamuoyu olusturmaya çalistigini sözlerine ekleyen Özölçer, bu dostlugun yüzüncü yili kapsaminda ilan edilen 2024 Türk-Macar Kültür Yili çerçevesinde BEÜN olarak böyle bir organizasyona ev sahipligi yapmaktan gurur duyduklarini belirtti.

Rektör Özölçer sözlerini organizasyonun gerçeklestirilmesinde katkilarini sunan Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezine ve Kültür Atasesi Gerg Kovacs’a, Macar Ulusal Müzesi’ne ve BEÜN Tarih Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Yücel Namal’a tesekkürlerini sunarak sonlandirdi.

Açilis konusmalarinin ardindan BEÜN Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer, Kovacs ve Namal’a tesekkür belgesi takdiminde bulundu. Ardindan fuaye alanina geçilerek kurdele kesimiyle sergi açilisi yapildi. Kültür Atasesi Gerg Kovacs’in, sergi hakkinda Rektör Özölçer’e ve protokol üyelerine bilgi vermesinin ardindan etkinlik sona erdi.
Kaynak: İHA