Nükleer Santraller Zirvesi ASO'nun Ev Sahipliginde Gerçeklestirildi

Ankara Sanayi Odasi’nin (ASO) Nükleer Sanayi Dernegi ile birlikte düzenledigi 10’uncu Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES) ASO ev sahipliginde basladi.

Nükleer Santraller Zirvesi ASO'nun Ev Sahipliginde Gerçeklestirildi
Ankara Sanayi Odasi’nin (ASO) Nükleer Sanayi Dernegi ile birlikte düzenledigi 10’uncu Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES) Istanbul’da basladi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi’nin destekleriyle düzenlenen NPPES’in açilisina ASO Baskani Seyit Ardiç, Nükleer Enerji ve Uluslararasi Projeler Genel Müdürü Yusuf Ceylan, Sangay Nükleer Mühendislik Arastirma ve Tasarim Enstitüsü (SNERDI) Uluslararasi Projeler Baskani Min Fei, Yeni Nükleer Izleme Enstitüsü Baskani Tim Yeo ve Akkuyu Nükleer A.S. Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Anton Dedusenko ile nükleer santraller sektöründen ulusal ve uluslararasi çok sayida ziyaretçi katildi.

ASO Baskani Seyit Ardiç, ASO’nun nükleer enerji alanindaki çalismalarinin 10 yila yakin bir süredir sürdügünü belirterek, ASO ve Nükleer Sanayi Dernegi (NIATR) is birligiyle düzenlenen Nükleer Santraller Zirvesi’nin dünyanin sayili nükleer etkinlikleri arasina girdigini vurguladi.

Nükleer Sanayi Kümelenmesi ASONÜKSAK’in Türkiye çapinda 75 öncü sanayiciye hizmet verdigini ve bu projenin ülkemize önemli tecrübeler kazandirdigini ifade eden Baskan Ardiç, ”Türkiye’de ilk kez nükleer kalite paslanmaz çelik Ar-Ge çalismasi, ürünlerin uluslararasi sertifikasyonu ve kritik is anlasmalari NÜKSAK ile hayata geçirildi. Nükleer enerji alaninda sanayicilerimizin tedarik zincirine dahil olmasi için mentörlük hizmeti veren ASONÜKSAK; bu alandaki girisimciler, start-up’lar ve teknoloji firmalari için de bir arayüz fonksiyonu görüyor. ASONÜKSAK Projesi, nükleer enerjiye yönelik yatirimlarin ve is birliklerinin artmasina, ülkemizin bu sektörde daha güvenli ve sürdürülebilir bir sekilde ilerlemesine katki saglayacaktir” dedi.

Türkiye’nin nükleer enerji alanindaki çalismalarini ve bu alandaki küresel is birliklerinin önemine vurgu yapan Baskan Ardiç, “Bunun örneklerini Vietnam ve Rusya’nin Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi kurmak üzere imzaladigi iyi niyet anlasmasi ile Fransa ve Güney Kore’nin Çekya’da kurulmasi planlanan nükleer güç santraline sunduklari ortak teklif gibi birçok güncel gelismede görüyoruz” ifadelerini kullandi.

“Türkiye, nükleer tedarik zincirinde söz sahibi olma hedefine ilerliyor”

Türkiye’nin Akkuyu sahasina ek olarak ikinci ve üçüncü nükleer güç santralleri için çalismalarini hizla sürdürdügünü ifade eden Baskan Ardiç, “Bu tür küresel gelismeler kritik öneme sahip. Ülkemiz, Akkuyu sahasinda kazandigi tecrübeler isiginda, özellikle sanayinin etkin katilimiyla, uluslararasi nükleer tedarik zincirinde söz sahibi olma hedefinde ilerliyor” seklinde konustu.



Nükleer teknoloji karbonsuz elektrik ve yenilikçi teknolojiler sunuyor

Nükleer teknolojinin karbonsuz baz elektrik gücü saglamasinin yaninda birçok yenilikçi teknolojinin gelisimine de öncülük ettigini vurgulayan Ardiç, “Büyük ölçekli ve yine karbonsuz bir enerji kaynagi olan Füzyonu kanitlamak üzere tasarlanmis olan ITER Projesi, bu öncü ve çigir açacak teknolojilerden biridir. Bir digeri de, Çin ve Amerika Birlesik Devletleri’nde seri üretimi konusulmaya baslanan nükleer piller ve elektroliz için proton dönüstürücü membranlardir” dedi.

Ardiç, küresel iklim krizi sebebiyle temiz enerji kaynaklarinin artirilmasina duyulan ihtiyacin tüm ülkeler için teknolojik gelismelerin içinde yer almayi mecburi kildigini belirterek, yeni nesil gelismis nükleer santrallerin ülkelerin kendi arz güvenliklerini saglamalari için büyük bir firsat olusturdugunu ifade etti.

ABD, Çin ve Avrupa’daki yeni nesil ve küçük modüler santral yatirimlarina iliskin yapilan açiklamalarin konunun hassasiyetini gösterdigini söyledi.



“Nükleer enerjinin ne kadar stratejik oldugunun farkindayiz”

Avrupa Yesil Mutabakati ve küresel iklim krizinin olasi ticari ve ekonomik etkilerine de deginen Ardiç, nükleer teknolojinin dogal gaz ve fosil yakitlara kiyasla daha ucuz ve sürdürülebilir bir enerji kaynagi olduguna dikkat çekti. Nükleer enerjinin, enerji üretiminin çesitlendirilmesi ve arz güvenligine olumlu yansimalarinin oldugunu ifade eden Ardiç, “Özellikle elektrigi yogun olarak kullanan biz sanayiciler de nükleer enerjinin ülkemiz için ne kadar stratejik oldugunun farkindayiz. Ülkemizin çevresel sürdürebilirlik ve karbon azaltma hedeflerine ulasmasina yardimci olacak önemli bir araç olarak görmekteyiz” degerlendirmesinde bulundu.

Açilis konusmalarinin ardindan ASO Baskani Seyit Ardiç, NPPES’e katilan ASO ve NÜKSAK üyesi firmalarin standlarini ziyaret ederek çalismalari hakkinda bilgi aldi.
Kaynak: İHA