Dutun Sifa Yolculugu Basladi Açiklamasi Tunceli'de Pekmez Kazanlari Kuruldu

Türkiye’de dut üretiminin en yogun yapildigi yerlerden Çemisgezek ilçesinde, pekmez kazanlari kaynamaya basladi.

Dutun Sifa Yolculugu Basladi Açiklamasi Tunceli'de Pekmez Kazanlari Kuruldu
Çemisgezek ilçe merkezi ve köylerinde, dut agaçlarindan elde edilen dutlar pekmeze dönüsüyor. Uzun ugras gerektiren pekmez üretimi, üreticilerin aile ekonomisine de önemli ölçüde katki sunuyor. Çemisgezek ilçesi genelinde, tahmini olarak yaklasik 100 ton üretilen pekmez, kalitesi bakimindan yogun talep görüyor ve pazar sorunu yasamiyor. Birçok hastaliga sifa oldugu bilinen pekmez, odun atesinde saatlerce kaynatildiktan sonra günes isisinda günlerce olgunlasmasi saglaniyor.

"Çemisgezek’in her tarafi dut bahçesi"

Organik dutlardan, hijyenik sartlarda pekmez ürettiklerini aktaran Eylem Yildiz, "Çemisgezek’te yasiyorum. Çemisgezek’teki insanlarin en büyük geçim kaynaklarindan biri dut ve pekmezdir. Dut artik dünyada tescillenmis bir marka olarak Çemisgezek’te üretilmektedir. Ulukale köyümüzde üretilmektedir. Yazin dutlarimizi silkeleriz. Altina savanlarimizi sereriz. Sonra getirip büyük kazanlarda dutlarimizi kaynatiyoruz. Kaynattiktan sonra özel onlar için taslarimiz var. Taslar üzerinde torbalara koyuyoruz ve orada süzülmesini bekledikten sonra kovalarla alip kazanlarda tekrardan kaynatiyoruz. Sonra bunu damlarda, tepsiler de yayip güneste 2-3 gün beklettikten sonran siranin pekmez haline gelmesini bekliyoruz. Güneste birkaç gün bekledikten sonra artik sofralarimizda hazir, yenecek hale geliyor. Pekmezimizi organik dutumuzla, tamamen dogal yöntemlerle yapiyoruz. Hijyenik olmasina çok dikkat ediyoruz. Çemisgezek ilçemizin her tarafi adeta dut bahçesi. Çok uzun yillardir bulunan dut agaçlarimiz var. Pekmez yapimi çok zor ve çok mesakkatli bir süreçten geçiyor. Yaptigimiz pekmezlerin bir kismini evimize ayiriyoruz, bir kismini ise satiyoruz. Çemisgezek ilçemizde tahmini olarak 100 ton pekmez üretildigini biliyoruz. Pekmezimiz her derde deva’’ dedi.

Ürettikleri pekmezlerin birçok hastaliga sifa oldugunu bildiklerini aktaran Zafer Abay, "Organik dutumuzla hijyenik sartlarda yaptigimiz pekmezlerimiz, agiz yaralarina ve kansizliga iyi geldigi, çocuklarin gelisimine katki sagladigi, bagisiklik sistemini güçlendirdigi, agiz ve bogaz enfeksiyonlarina iyi geldigi ve sindirim sistemini güçlendirdigi, pekmezimizin tam bir enerji deposu oldugu söylenmektedir. Ilçemizde tahminen 1000 yasina kadar dut agaçlarimiz bulunmaktadir. Tamami organiktir" diye konustu.

Kaynak: İHA