Nemrut Kalderasi, '100 Jeolojik Miras' Listesine Aday Gösterildi

Uluslararasi Jeoloji Bilimleri Birligi tarafindan hazirlanan 2024 yili ’100 Jeolojik Miras’ listesine Türkiye’den Nemrut Kalderasi ve Salda Gölü aday gösterildi.

Nemrut Kalderasi, '100 Jeolojik Miras' Listesine Aday Gösterildi
Uluslararasi Jeoloji Bilimleri Birligi tarafindan hazirlanan 2024 yili ’100 Jeolojik Miras’ listesine aday gösterilen iki yerden biri olan Nemrut Kalderasi, Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunuyor. Zirvesinde dünyanin en büyük ikinci krater göllerinden biri olan Nemrut Krater Gölü’nü barindiran kaldera dogal güzelligi ile uzaydaki astronotlarin bile birçok kez dikkatini çekmisti. Her yil binlerce yerli ve yabanci turistin ziyaret ettigi Nemrut Kalderasi, dogal güzellikleri ve jeolojik yapisiyla büyüleyici bir bölge olarak ön plana çikiyor. Ilçede büyük bir sevinçle karsilanan bu adaylik, hem bölge turizmi hem de Türkiye’nin dogal mirasinin uluslararasi alanda taninmasi açisindan büyük önem tasiyor.

Nemrut Kalderasinin 2024 yili ’100 Jeolojik Miras’ listesine aday gösterilmesiyle ilgili degerlendirmede bulunan Tatvan Kaymakami Dr. Remzi Demir, Nemrut Kalderasi’nin bu önemli listeye aday gösterilmesinin bölge için gurur verici bir gelisme oldugunu belirtti.

Nemrut Kalderasinin önemine dikkat çeken Kaymakam Demir, "Nemrut Kalderasi, sadece Tatvan’in degil, Türkiye’nin de en degerli dogal miraslarindan biridir. Bu essiz kaldera, jeolojik yapisi ve dogal güzellikleri ile dünyada benzeri az bulunur bir yerdir. Kaldera zirvesinde yer alan Nemrut Krater Gölü ise, ziyaretçilerine sundugu essiz manzaralarla ve biyolojik çesitliligi ile dikkat çekmektedir. Bu adaylik, Nemrut Kalderasi’nin ve gölümüzün uluslararasi alanda taninmasina büyük katki saglayacaktir. Bu durum, bölge turizmini de olumlu yönde etkileyecek ve daha fazla turistin ilgisini çekecektir. Dogal mirasimiza sahip çikarak, gelecek nesillere bu güzellikleri aktarmak bizim en büyük sorumlulugumuzdur" dedi.

Nemrut Kalderasi’nin jeolojik ve dogal özelliklerinin korunmasi için çalismalarin devam ettigini ve bu adayligin bölgeye yapilacak yatirimlar ve projeler için bir firsat oldugunu vurgulayan Kaymakam Demir, Nemrut Kalderasi’nin ’100 Jeolojik Miras’ listesine girmesi halinde, bölgenin uluslararasi taninirliginin artacagini ve dünya genelinde jeoturizm açisindan önemli bir destinasyon haline gelecegini ifade etti.

Öte yandan Salda Gölü ve Nemrut Kalderasi’nin ’100 Jeolojik Miras’ listesine aday gösterilmesi, Türkiye’nin dogal güzelliklerinin dünya çapinda taninmasi ve korunmasi için büyük bir adim olarak degerlendiriliyor. Bu adaylik, hem yerel halk hem de tüm dogaseverler için gurur verici bir gelisme olarak kaydedildi.
Kaynak: İHA