Kurtulus Savasi'nda Içindeki Mühimmatla Batirilan Rüsumat 4'Ün Kalintilarina Ulasildi

Kurtulus Savasi sirasinda Anadolu’ya silah sevkiyati yaparken 1921 yilinda Yunan gemilerinden kurtulmak amaciyla batirilan ve sonrasinda tekrar yüzdürülen Osmanli Devleti’nin kahraman gemisi Rüsumat 4, Giresun’un Eynesil ilçesinde yapilan özel dalislarla yeniden gün yüzüne çikariliyor.

Kurtulus Savasi'nda Içindeki Mühimmatla Batirilan Rüsumat 4'Ün Kalintilarina Ulasildi
Özel dalgiçlar tarafindan yapilan incelemelerde, yaklasik 1 kilometrekarelik alanda Rüsumat 4’e ait oldugu tahmin edilen gemi çapasi bulundu. Dalgiçlar, geminin sahilden yaklasik 100-150 metre ileride dere yataginda kumlarla kaplanmis olabilecegini belirtirken, su alti kamerasiyla geminin çapasina ve bazi enkaz parçalarina ulastilar. Ekipler, daha genis kapsamli bir çalisma ile geminin tam olarak tespit edilebilecegini ifade ettiler.

AK Parti Giresun Milletvekili Prof. Dr. Nazim Elmas, Eynesil ilçesinde Rüsumat 4’ün batirildigi Topalli Deresi mevkiinde incelemeler yapti. Konuyla ilgili bilgi veren Elmas, "Eynesil ilçemiz ve bölgemiz için büyük bir deger olan Rüsumat 4’ün Giresun’umuzun kültür ve turizmine kazandirilmasi ve bu büyük degerimizi gelecek nesillerimize aktarip sahip çikilmasi için gerekli girisimlere basliyoruz. Rüsumat 4 hem Eynesil ilçesine hem de Giresun’un turizmine büyük katkilar saglayacaktir. En kisa sürede geminin enkazina ulasip, gün yüzüne çikarmayi arzuluyoruz" dedi.

Eynesil Kaymakami Erkut Pamuk da çalismalari yerinde inceleyerek, "Dünya savas tarihinde ismi altin harflerle yazilan Osmanli Devleti’nin kahraman gemisi Rüsumat 4’ün battigi yer olan Eynesil ilçemizde batigin gün yüzüne çikmasi ve battigi günün resmi olarak anilmasi için tüm resmi çalismalari yürütüyoruz. Rüsumat 4, hem ilimize hem de ilçemize hayirli, mübarek olsun" diye konustu.

Rüsumat 4 gemisinin gün yüzüne çikmasinda büyük emek ve katkilari olan Giresun Üniversitesi Kamil Nalbant Meslek Yüksek Okulu Ögr. Gör. Mevlüt Kaya, "Milli Mücadelemizin tek batik gemisi olan kahraman Rüsumat 4’ün enkazina ulasilmasi yolunda yasanan bu önemli gelisme, bölgemizin ve ülkemizin tarihine somut katkilar sundugu gibi turizmine de büyük faydalar saglayacaktir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA