Baskan Basdegirmen Açiklamasi 'Amacimiz Vatandasimizin Su Ihtiyaci Karsisinda Çaresiz Kalmamak'

Isparta sehir merkezine yillik 10,6 milyon metreküp içme suyu saglayacak, çok önemli ve degerli bir yatirim olan Daridesi-2 Göleti insaati tüm hiziyla sürüyor. Çalismalara iliskin incelemelerde bulunan Isparta Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen, "Yapilan çalismalarin tek amaci var, susuz kalmamak” dedi.

Baskan Basdegirmen Açiklamasi 'Amacimiz Vatandasimizin Su Ihtiyaci Karsisinda Çaresiz Kalmamak'
Isparta sehir merkezine yillik 10,6 milyon metreküp içme suyu saglayacak, çok önemli ve degerli bir yatirim olan Daridesi-2 Göleti insaati tüm hiziyla sürüyor. Isparta Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen ve DSI 18.Bölge Müdürü Osman Erkan, teknik ekiplerle birlikte insaat alaninda incelemelerde bulundu. Temelden yüksekligi 64 metre olan Darideresi-2 Göletinde ön yüz beton çalismalarinda sona gelindi. Su ana kadar 940 bin metreküplük gövde dolgusu, 379 bin metreküp palye kazisi ve 106 bin metreküplük dolusavak kazisi tamamlanan Darideresi-2 Göleti tamamlandiginda Isparta sehir merkezine yillik 10,6 milyon metreküplük içme suyu saglanacak. Devletin tüm imkanlarinin seferber edildigi gölet insaatinda zor ve mesakkatli çalismalar araliksiz sürüyor. Cazibe yöntemiyle depolarina ulasacak sudan dolayi yillik 5,58 milyon kilowatsaat elektrik tasarrufu saglanmasi öngörülüyor.

Çalismalara iliskin Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen’e bilgiler veren DSI 18. Bölge Müdürü Osman Erkan, göletin ön yüz beton çalismalarinin devam ettigini, 15 Agustos’a kadar bitirmeyi planladiklarini söylerken, yapilan çalismalara iliskin detayli bilgiler verdi. Erkan, “Bu barajin en önemli unsuru ön yüzü beton. Bu is tamamlandiginda artik isin can damari bitmis oluyor. Önümüzdeki yil bahar aylarinda burada suyu tutmayi hedefliyoruz. Girdi çikti ile birlikte buradan Isparta’ya yillik 10,6 milyon metreküp su vermeyi planliyoruz. Bu barajin Isparta Belediyesine en önemli katkisi elektrik maliyetini sifirlamak olacak” dedi.

Egirdir Gölü’nden yaklasik 13 milyon metreküp içme suyu alindigina dikkat çeken Belediye Baskani Sükrü Basdegirmen de Darideresi-2 Göletinin faaliyete geçmesiyle birlikte Darideresi-1 ile birlikte kullanilacak suyun tahminen Egirdir’den alinan 13 milyon metreküplük suyun yarisina tekabül edebilecegini belirtti.

Baskan Basdegirmen, “Rabbim devletimize zeval vermesin. Çok büyük yatirimlar ve çok büyük paralar harcaniyor, tabi bizler vatandaslar olarak yerine gelip görmeden bilemiyoruz. Sadece Darideresi-1 yapildi, Darideresi-2 yapildi ancak nasil yapildi, ne gibi zorluklar var, hala bitmedi gibi sözler oluyor. Bu arazide çalismak, meyillerini almak, kademelerini yapmak, betonlarini dökmek, tabanini islah etmek kolay bir is degil. Insanlar burada ciddi güvenlik tedbirleri alarak çalismak zorunda. Sadece Darideresi-2’yi bitirdiler ancak 5 yil sürdü dendigi zaman burada çalisan insanlar bu isin ne kadar zor ve mesakkatli bir is oldugunu belirtiyorlar. Iklim sartlari önemli. Kis aylarinda çalisilamiyor. Burada yapilan çalismalar çok kiymetli. Isparta’mizda içme suyuyla ilgili iki tane bu barajlarin yapilmasi sehrimizin su ihtiyacini karsilama anlaminda önemli bir çözüm. Isparta’miz ve çevremizdeki ilçelerimizle beraber su ile ilgili önemli gelecek kaygilarimiz var. Kurak geçen bu zamanlarda içme suyumuzu hem yer altinda hem yer üstünde tuttugumuz sularda çok büyük kayiplar veriliyor. Kuraklik dolayisiyla dolduramadigimiz barajlarimiz, yer alti sularimizin azalmasi içme suyu konusunda önemli zorluklar veriyor. Bunlari asmak için devletimiz böyle önemli çalismalar yapiyor. Atabey barajinin da yapimi devam ediyor. Orasi da bölgemize içme suyu konusunda destek verecek bir çalisma. Çare ariyoruz, çaresiz degiliz. Türkiye’nin genelinde kuraklikla ilgili çok büyük sorunlar varsa da her bölge kendine çare bulmak için çalisma içinde. Komsu illerimizin, kendi ilçelerimizin sorunlarini biliyoruz. Bunlari asmak için de çalismalarimiza devam ediyoruz. Burada degerli çalismalar yapiliyor, isin bitmesi için özel fedakarliklar yapiyorlar. Bizlerde ihtiyaç oldugunda belediye olarak bu çalismalara destek veriyoruz. Su ve Kanalizasyon Isleri Müdürlügümüzde bu konuda hassas çalisiyor. Amacimiz vatandasimizin su ihtiyaci karsisinda çaresiz kalmamak. Çare bulmak ve bunlari vatandasimizin hizmetine sunmak. Bir yil sonra burada su toplanmaya baslandigi zaman önemli bir sorunu atlatmis olacagiz. En önemlisi su; Vatandaslarimizdan tek ricamiz ne olursunuz suyu tasarruflu kullanalim, ihtiyacimiz kadar kullanalim. Bahçe sulamalarinda, araba yikamalari ve gereksiz yerlerde sahsi ihtiyaçlarimizi karsilamak için suyu hoyratça kullanmayalim. Vatandasimizdan tek dilegimiz bu. Yapilan çalismalarin tek amaci var, susuz kalmamak” dedi.

Kaynak: İHA