Zonguldak'ta Uyusturucu Ele Geçirilen Geminin Tutuklu 10 Personelinin Yargilanmasina Devam Edildi

Zonguldak’in Karadeniz Eregli ilçesi limaninda 5 Ekim 2023’te Kolombiya’dan gelen Panama bayrakli gemide yaklasik 141,5 kilogram kokain ele geçirilmesine iliskin tutuklanan 10 yabanci personelin yargilanmasina devam edildi.

Zonguldak'ta Uyusturucu Ele Geçirilen Geminin Tutuklu 10 Personelinin Yargilanmasina Devam Edildi
Karadeniz Eregli Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, tutuklu bulunduklari Ankara’dan getirilen saniklar, tercüman araciligiyla savunma yapti. Durusma salonu çevresinde genis güvenlik önlemleri alindi.

Durusmada söz verilen gemi kaptani M.D. hakkindaki suçlamalari kabul etmedi. Kolombiya’da gemi personeliyle toplanti yaptigini aktaran M.D, "Bu toplantida güvenlik talimatlarini anlattim. Gece vardiyasinda birilerinin bulunmasi gerektigini, aydinlatmalarin açik, kapilarin da kilitli olmasini istedim." dedi.

M.D, 6 Eylül 2023’te gemiye Kolombiya’da yapilan narkotik operasyonunda uyusturucu bulundugunu, 3 farkli kameradan uyusturucuya ait görüntüleri görevlilere, avukata ve geminin bagli bulundugu sirkete teslim ettigini aktararak, "Yüklemeden 3 gün sonra Türkiye’ye gidecegimizi ögrendik. 6 Eylül itibariyla gemide yükleme bitti, ambarlar kapatildi. Tabandan 15 metre yükseklige kadar alan doldu. Tahminime göre bulundugu yer itibariyla 3-4 Eylül’de söz konusu madde konuldu, 6 Eylül’de ambarlar kapatildi, uyusturucu madde en dipte kaldi. Gemide güvenlik kamerasi olsa dahi, kör noktalardan uyusturucu konulabiliyor. Uyusturucunun nasil konuldugunu bilmiyorum. Sefer halinde uyusturucu madde konulmasi mümkün degil" diye konustu.

Hayati boyunca hiçbir suça karismadigini savunarak, elinden geldigi kadar görevini yerine getirdigini, mürettebata karsi sorumluluklari bulundugunu, ailesinin ve kendisinin magdur oldugunu belirten M.D., tahliyesini talep etti. Gemi basmühendisi L.P. de gemi kaptaninin herhangi bir güvenlik toplantisi yapmadigini, Kolombiya’da bu tür olaylarin çok yasandigini belirterek, "Gümrük önlemleri alinmaliydi, ekstra bir önlem de alinmadi. Yüklemeyle ilgili herhangi bir bilgim de yok" dedi.

Gemide 20 personel bulunurken 10 kisinin tutuklanmasina anlam veremedigi belirten L.P, "Geminin teknik personeliyim. Sorumlu oldugum yer belli. Suçlamalarda benimle ilgili bir bag yoktur. Neden tutukluyum? Makine dairesinden bir tek ben tutukluyum, benimle birlikte çalisan kimse yok. Suçlu degilim. Malzemenin tasinmasiyla ilgili bir seyim yok. Tahliyemi istiyorum" ifadelerini kullandi.

Diger tutuklu saniklar da konuyla ilgili bilgilerinin bulunmadigini söyleyerek, tahliyelerini talep etti. Sanik avukatlari, ele geçirilen uyusturucu madde üzerinden alinan parmak izlerinin hiçbir mürettebatinkiyle uyusmadigini aktararak, müvekkillerinin beraatini istedi. Avukatlarin, adli kontrol sarti ile serbest birakilma talepleri de mahkeme heyeti tarafindan reddedildi. Mahkeme baskani, tutuklu saniklarin bu hallerinin devamina karar vererek durusmayi erteledi. Durusmayi, Hirvatistan’in Ankara Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic’in yani sira bazi ülkelerin konsolosluk görevlileri de takip etti.

Narkotik Suçlarla Mücadele Baskanligi koordinesinde Il Emniyet Müdürlügü Narkotik Suçlarla Mücadele Subesi ekiplerince 5 Ekim 2023’te, Kolombiya’dan kömür yüküyle gelen Panama bayrakli geminin Eregli Limani’na uyusturucu madde getirecegi bilgisi üzerine operasyon gerçeklestirilmisti. Geminin Karadeniz Eregli limanina giris yapmasi üzerine Cumhuriyet Bassavciliginca baslatilan sorusturma kapsaminda verilen talimatla gümrük muhafaza ekipleri ile emniyet güçlerince gemide yapilan aramada, yaklasik 141,5 kilogram kokain ele geçirilmisti. Gemi mürettebatindan gözaltina alinan 10 süpheli, "uyusturucu veya uyarici maddeleri imal, ithal veya ihraç etme" suçundan tutuklanmisti.
Kaynak: İHA