Engelliler Arastirma Enstitüsü, Otizm Arastirmalarinda Öncü Olmaya Devam Ediyor

Engelliler Arastirma Enstitüsü ögretim üyelerinden Dr. Ögr. Üyesi Erkan Kurnaz tarafindan tasarlanan "Afotizma” projesi, mükemmeliyet mührü alarak desteklenmeye deger görüldü

Engelliler Arastirma Enstitüsü, Otizm Arastirmalarinda Öncü Olmaya Devam Ediyor
Engelliler Arastirma Enstitüsü ögretim üyelerinden Dr. Ögr. Üyesi Erkan Kurnaz tarafindan tasarlanan "Afotizma: Afet ve Acil Durumlarda Otizmli Bireylerin Direncini Artirmaya Yönelik Simülasyona Dayali Oyun Tasarimi" projesi, TÜBITAK 1812 - Yatirim Tabanli Girisimcilik Destek Programi (BiGG Yatirim) kapsaminda mükemmeliyet mührü alarak desteklenmeye deger görüldü.

Dr. Kurnaz, "Bu ödül, projemizin önemini ve yenilikçiligini bir kez daha gösteriyor. Amacimiz, otizmli bireylerin ve ailelerinin egitim sürecini kolaylastirarak yasam kalitelerini artirmak. Bu oyun, egitimde teknolojiyi verimli kullanarak önemli bir boslugu dolduracak." dedi.



Türkiye’de ilk kez gerçeklestirilen ve özel egitim alaninda kabul edilen ilk girisimcilik projesi

Otizmli bireyler ve aileleri için gelistirilen bu simülasyona dayali egitim oyunu, teknoloji ve egitim dünyasinda büyük yanki uyandirmaya hazirlaniyor. Pandemi süreciyle birlikte artan ihtiyaçlara cevap vermeyi hedefleyen bu proje, otizmli bireylerin ve ailelerinin yasam kalitesini artirmayi amaçliyor. Bu proje, Engelliler Arastirma Enstitüsü tarafindan Türkiye’de ilk kez gerçeklestirilen ve özel egitim alaninda kabul edilen ilk girisimcilik projesi olma özelligini tasiyor.Teknolojinin hizla gelismesiyle, otizmli bireylerin egitimi konusunda teknolojik uygulamalarin etkisi her geçen gün artiyor. Ancak bugüne kadar gelistirilen uygulamalarin çogu sadece otizmli bireylerin kullanimi için tasarlanmisti. Ailelerin egitimdeki kritik rolüne ragmen, onlara yönelik uygulamalarin eksikligi dikkat çekiyordu. Yeni gelistirilen bu simülasyona dayali egitim oyunu, bu eksikligi gidermeyi hedefliyor.

Proje yürütücüsü Dr. Ögr. Üyesi Erkan Kurnaz, projenin detaylarini ve hedefleri hakkinda sunlari söyledi:

“Pandemi süreci, otizmli bireylerin ve ailelerinin yasaminda birçok degisikligi beraberinde getirdi. Uzman yardimlarina erisimde yasanan zorluklar, ailelerin çocuklarina bazi davranislari nasil ögreteceklerini bilememesi gibi durumlar, teknolojik uygulamalarin önemini bir kez daha ortaya koydu. Pandemi sürecinde ailelerin uzman yardimina her zaman ulasamamasi büyük bir sorun olusturdu. Bu süreçte, ailelerin egitimde teknolojiyi daha etkin kullanmalari gerektigini gördük. Bu kapsamda ortaya çikardigimiz proje kapsaminda bilimsel olarak etkisi kanitlanmis Uygulamali Davranis Analizi (ABA) yöntemleri kullanilacak. Bu yöntemler, otizmli bireylerin ve ailelerinin basa çikma becerilerini gelistirmelerini ve acil durumlarda sergilenmesi gereken davranislari ögrenmelerini saglayacak. Oyun, 3 boyutlu bir karakter araciligiyla, kullanicilarin yönergelerine tepki verecek sekilde tasarlandi. Bu sayede, kullanicilar sinirsiz sekilde pratik yaparak becerilerini gelistirebilecekler. Gelistirilen oyun, kullanici dostu bir arayüzle aileleri ve otizmli bireyleri karsilayacak. Kullanicilar, giris bilgilerini girdikten sonra, uygulamanin hangi düzeyde kullanilacagini seçebilecekler. Simülasyon, ev bölümü içerisinde hareket ederek otizmli karaktere yaklasacak ve kullanicilar, yapmak istedikleri islemle ilgili seçenekleri seçecekler. Uygulama, kullanicinin tepkilerini kaydederek görsel raporlar sunacak ve kullanicilarin kendi ilerlemelerini takip etmelerini saglayacak.”

Dr. Kurnaz ayrica, "Bu yenilikçi egitim oyunu, otizmli bireylerin ve ailelerinin egitiminde önemli bir boslugu dolduracak. Aileler, yeni ögrendikleri becerileri çocuklari disinda deneme firsati bulacak ve bu sayede uygulama hatalarini en aza indirebilecekler. Personel egitimi konusunda da büyük avantajlar sunacak olan oyun, egitim teknolojisinde farkli bir deneyim sunarak mevcut dijital uygulamalarin ötesine geçecek.” Dedi.

Projenin gelecek planlari arasinda, baslangiçta otizmli bireyler için tasarlanan uygulamanin ilerleyen asamalarda farkli yetersizliklere sahip bireyler için de uyarlanabilir hale getirilmesi bulunuyor. Bu sayede, daha genis bir kitleye hitap edilmesi hedefleniyor. Otizmli bireyler ve aileleri için gelistirilen bu simülasyona dayali egitim oyunu, teknoloji ve egitimin kesistigi noktada yeni bir dönemi baslatmayi vaat ediyor. Egitim süreçlerini kolaylastiracak ve ailelerin hayatini önemli ölçüde kolaylastiracak olan bu yenilikçi proje, büyük bir heyecanla bekleniyor.
Kaynak: İHA