Erdemir'den 750 Milyon Dolarlik Ilk Eurobond Ihraci

Türkiye’nin önde gelen çelik sirketlerinden Erdemir’in, sirket tarihinde ilk kez gerçeklesen Eurobond ihracina, 130’un üzerinde uluslararasi kurumsal fondan, planlanan ihraç büyüklügünün dört katindan fazla talep geldi. Avrupa ve ABD’de islem görecek olan 750 milyon dolarlik ihraca gelen talep 2 milyar dolari asti.

Erdemir'den 750 Milyon Dolarlik Ilk Eurobond Ihraci


OYAK Grubu Sirketleri arasinda yer alan Erdemir, sirket tarihinde ilk kez gerçeklestirdigi Eurobond ihracini tamamladi. Yurt disi tahvil ihraci için Londra’da yürütülen yatirimci görüsmelerinin sonucunda planlanan 500 milyon dolarlik ihraç büyüklügünün dört katina ulasildi. Toplamda 750 milyon dolarlik ihraca 2 milyar dolarin üzerinde talep geldi.

Yapilan açiklamaya göre, Avrupa ve ABD piyasasinda islem görecek ihraçta, bes yil vadeli tahvilin getirisi yüzde 8,625 olurken, kupon faiz orani yüzde 8,375 olarak belirlendi. Tahvil, gerekli islemlerin ardindan Irlanda borsasi Euronext’te islem görecek.

’’Türkiye’ye duyulan güvenin isareti’’

OYAK Genel Müdürü ve Eregli Demir ve Çelik Fabrikalari T.A.S. Yönetim Kurulu Baskani Süleyman Savas Erdem, gelen talebin, planlanan 500 milyon dolarlik ihraç büyüklügünün dört katini astigini belirterek, Erdemir’in basarili performansinin yatirimci nezdinde karsilik buldugunu kaydetti.

Erdem, “Gerçeklestirdigimiz Eurobond ihraci yurt disi kurumsal yatirimcilarin Türkiye’ye ve kurumumuza duydugu güvenin göstergesidir. Tahvil ihracimiz, 2024 yilinda ilk ihraçlarini yapan Türk sirketleri arasinda en yüksek tutarli ihraç islemi oldu. Sirketimiz için tarihi bir basariya imza atarken ayni zamanda Türk sirketlerinin Eurobond ihraçlari içinde de en yüksek tutarli islemlerden birini gerçeklestirdik. Ayrica bu ihraç, Orta ve Dogu Avrupa, Orta Dogu ve Afrika (CEEMEA) bölgesinde 2021 yilindan beri gerçeklesen ilk çelik sirketi ihraci olmasi özelligini tasiyor” dedi.



’’Kaynak yapimizi uzun vadeli çesitlendirme firsati’’

OYAK Grup Sirketleri için öncelikli stratejik basliklardan biri olan sürdürülebilirlik alaninda atilan adimlarin, uluslararasi yatirimcidan takdir görmesinin anlamli oldugunu vurgulayan Erdem, sunlari söyledi:

“Gerçeklesen 750 milyon dolarlik tahvil ihracimiza yüzde 8,375 kupon faiz orani seviyesinden günümüz piyasa sartlarinda oldukça basarili bir oranla planlanan ihraç tutarinin dört katinin üzerinde talep aldik. Bu çalisma, hepimiz için gurur vesilesi oldu. Bu kaynagi, kredi portföy ortalama vademizi uzatarak bilançomuzu daha saglikli hale getirmek ve yatirimlarimizi finanse etmek için kullanmayi planliyoruz. Güçlü finansal ve operasyonel performansimizi devam ettirerek ülkemize ve tüm paydaslarimiza katma deger saglamayi sürdürecegiz. Yogun talep gören Eurobond ihracimiz, basarili finansal stratejimizin ve yatirimcilarimizla kurdugumuz güven esasli iliskinin bir sonucudur. Ülkemize ve sirketimizin güçlü finansal yapisina inanan uluslararasi yatirimcilarimiza tesekkür ederiz.”
Kaynak: İHA