15 Temmuz Sehitler Köprüsü'nü 'SMA' Yazili Araçla Trafige Kapatan Sanik Hakim Karsisinda

Besiktas’ta bomba süsü verilmis düzenekle 15 Temmuz Sehitler Köprüsü’nü üzerine ‘SMA’ yazili araçla trafige kapatan sanik hakim karsisina çikti. Sanik savunmasinda, ‘’Dikkat çekmek için böyle bir eylem gerçeklestirdim. Sonuçlarinin böyle olacagini bilemedim. Son derece pismanim’’ dedi. Mahkeme, sanigin tutuklu geçirdigi süreyi de dikkate alarak tahliyesine karar verdi.

Istanbul Besiktas’ta 14 Haziran 2024’de bomba süsü verilmis düzenekle birlikte 15 Temmuz Sehitler Köprüsü’nü üzerine ‘SMA’ yazili araçla trafige kapatan sanik Resul Can Çati’nin yargilanmasina baslandi. Istanbul 9.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada tutuklu sanik Resul Can Çati ve avukati hazir bulundu.

‘’Sonuçlarinin böyle olacagini bilemedim’’

Durusmada savunma yapan sanik Çati, daha önce medyada SMA hastasi çocuklarin durumunu gördügünden dolayi bu duruma üzüldügünü belirterek, ‘’Bundan dolayi dikkat çekmek için böyle bir eylem gerçeklestirdim. Sonuçlarinin böyle olacagini bilemedim. Son derece pismanim. Kastim trafik güvenligini tehlikeye sokmak degildi. Suç isleme kastiyla hareket etmis degilim. Herhangi bir örgütle baglantim yoktur. Daha önce bir hastanenin psikiyatri servisinde tedavi gördüm. Doktor bana düzenli kullanmam için ilaçlar verdi. Tutuklu kaldigim süre de nazara alinarak tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum’’ dedi.



‘’Evde bazen mantiksiz hareketleri oluyordu’’

Sanik Çati’nin annesi Gülay Çati ise tanik olarak verdigi ifadesinde, ‘’Oglumun böyle bir eylem yapacagindan haberim yoktu. Ilaca yeni baslamisti, evde bazen mantiksiz hareketleri oluyordu. Biz de zaten bu durum üzerine hekime basvurduk’’ ifadelerini kullandi.

Durusmada sanik avukati, müvekkilinin bipolar bozukluk hastasi oldugunu belirterek, ‘’Müvekkil ilaç kullanmaya yeni basladigindan böyle bir durum yasanmistir. Pismanligini da huzurda dile getirmistir. Tahliyesini talep ederiz’’ seklinde konustu.



Tahliye edildi

Ara kararini açiklayan mahkeme, sanik Resul Can Çati’nin tutuklu geçirdigi süreyi ve mevcut delil durumunu da dikkate alarak ‘imza atmak’ seklinde adli tedbir uygulanmasi sartiyla tahliyesine karar verdi.

Cezai ehliyetinin olup olmadigina iliskin rapor alinacak

Mahkeme ayrica, sanigin tedavi oldugu kurumlarin bildirilmesi için Istanbul Il Saglik Müdürlügü’ne yazi yazilarak sanigin tedavisine iliskin dosyalarin mahkemeye gönderilmesine de karar verdi. Akabinde sanigin cezai ehliyeti bulunup bulunmadiginin anlasilmasi için Adli Tip Kurumu’ndan rapor alinmasina da hükmeden mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için durusmayi erteledi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nca hazirlanan iddianamede, süpheli Resul Can Çati’nin olay günü bomba süsü verilmis düzenekle 15 Temmuz Sehitler Köprüsü’nde araç yolu trafigini kapatmak suretiyle kara yolu ulasiminin güven içinde akisini bozdugu, baska insanlarin hayati ve sagligi açisindan tehlikeye neden oldugu, ayrica halk arasinda endise, korku ve panik olusturarak ‘tehdit’ eylemini gerçeklestirdigi aktarildi.

Süpheli Çati’nin ifadesine de yer verilen iddianamede, süphelinin ‘’Bomba süsü verilmis düzenegi kendim yaptim, amacim da trafigi kapatmak ve bu mevzuya dikkat çekmekti. Düzenekte un, makarna ve bulgur bulunuyordu. Ayrica akü ve bir takim kablolar yerlestirdim’’ dedigi kaydedildi.

Hazirlanan iddianamede süpheli Resul Can Çati’nin ‘trafik güvenligini tehlikeye sokmak’ suçundan 1 yildan 6 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi.
Kaynak: İHA