Yozgat'ta Sokak Hayvanlari Için 'Evcil Köy' Kuruluyor

Sokak hayvanlarinin dogal ortamlarinda refah ve saglikli bir sekilde hayatlarini devam ettirebilmeleri için Yozgat Belediyesi tarafindan “Evcil Köy” projesi hayata geçiriliyor.

Yozgat'ta Sokak Hayvanlari Için 'Evcil Köy' Kuruluyor
Yozgat Belediye Baskani Dr. Kazim Arslan, seçim vaatleri arasinda yer alan sokak hayvanlari için “Evcil Köy” projesini baslatti. Sagliksiz barinaklar yerine daha dogal ve saglikli bir ortamda sokak hayvanlarinin yasamalarini saglamak amaciyla kurulacak proje içerisinde yer alan veteriner kliniginde, hayvanlara tibbi ve acil müdahale imkani saglanacak. Genis bir alanda her türlü barinma ve beslenme imkaninin saglanacagi proje çerçevesinde evcil köyde saglikli mama üretimi de yapilacak.

Sokak hayvanlarina karsi toplumsal duyarliligin olusacagi proje, Türkiye’de ilk olacak ve tüm illere örnek teskil edecek.

Yozgat Belediyesi Geçici Hayvan Barinagi içerisinde 40 dönüm alana gerçeklestirilecek “Evcil Köy” projesini yerinde inceleyen Baskan Arslan, ilgililerden bilgi aldi. Arslan projenin en kisa sürede hayata geçirilerek sokak hayvanlarinin hizmetine sunulacagini ifade etti.



"Sokak hayvanlarina merhametle yaklasilmasi kanaatindeyiz"

Sokak hayvanlari konusunun son dönemde fazlaca tartisildigina deginen Yozgat Belediye Baskani Dr. Kazim Arslan, “Bu konu ile ilgili çok farkli görüsler var. Kimisi uyutulmasindan bahsediyor kimisi itlafindan bahsediyor kimisi de daha farkli yaklasiyor. Biz Yozgat Belediyesi olarak sokak hayvanlarina karsi daha çok merhametle yaklasilmasi gerektigi kanaatindeyiz. Çünkü onlari Cenabi Hakk’in bizim merhametimize sinadigi bir alan olarak görüyoruz. Bu yüzden biz seçim kampanyamizda bir proje açikladik ve söz verdik. Projemizin adi ’Evcil Köy’ idi. Biz burada bu projeyi gerçeklestiriyoruz. Burada iki bölüm olacak. Birisi köpeklerin barindirildigi, beslendigi bölümler. Digeri de kedilerin daha ayri bir bölümde barindirilip, beslendigi, tedavisinin yapildigi bölüm olacak. Burasi yapacagimiz ilavelerle birlikte 35-40 dönümlük bir arazi olacak. Su anda birtakim çalismalar yapiliyor ama istedigimiz seviyede degiliz. Çünkü burada gerçeklestirecek oldugumuz insaatlar var. Gerçeklestirecek oldugumuz yapilar var. Proje tamamlandiginda burada güzel bir idari binamiz olacak. Hayvanlara her türlü müdahalenin yapilabilecegi bir klinik binamiz olacak. Ayni zamanda hayvanlarin yemek ihtiyaçlarini karsilamak için de burada mama üretimi de yapacagiz. Dolayisiyla sokak hayvanlarini toplumdan biraz daha uzakta ama kendi dogal ortamlarinda barinmalarini, beslenmelerini saglayabilecegiz ve ben bunun Türkiye’ye örnek bir proje olacagina inaniyorum” dedi.



“Biz hayvanlari uyutmayi hiçbir zaman düsünmüyoruz”

Sokak hayvanlarinin uyutulmasi kararini Yozgat Belediyesi olarak hiçbir zaman düsünmediklerini de ifade eden Baskan Arslan, “Biz hayvanlari uyutmayi ya da öldürmeyi hiçbir zaman düsünmüyoruz, düsünmeyecegiz. Çünkü böyle bir seye hakkimiz olmadigini düsünüyoruz. Mutlaka bunun gerekli oldugu durumlar olabilir. Yani çok saldirgan, çok hasta ya da farkli özel durumlar olabilir. Onun zaten veteriner hekim arkadaslarimiz kararini verir. Onlarla ilgili degisik uygulamalar olabilir ama genel olarak söyledigimiz zaman bizim bu hayvanlari yok etmeye, öldürmeye hakkimiz olmadigini düsünüyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA