Egirdir Gölü'ne 1 Milyon 100 Bin Yavru Sazan Baligi Birakildi

Isparta’nin Egirdir ilçesinde bulunan Egirdir Gölü’ne balik salma etkinligi gerçeklestirildi. Göle 1 milyon 100 bin adet yavru sazan baligi birakildi.

Egirdir Gölü'ne 1 Milyon 100 Bin Yavru Sazan Baligi Birakildi
Isparta’nin Egirdir ilçesinde bulunan Türkiye’nin 4’ncü büyük gölü ve 2’nci büyük içme suyu rezervi olan Egirdir Gölü’ne balik salma etkinligi yapildi. Tarim ve Orman Bakanligi Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürlügünce yürütülen ‘Su Kaynaklarinin Baliklandirilmasi Projesi’ çerçevesinde Akdeniz Su Ürünleri Arastirma Üretme ve Egitim Enstitüsü Kepez Birimi tarafindan getirilen 1 milyon 100 bin adet yavru sazan baligi (Cyprinus carpio) Egirdir Gölü’ne salindi. Oksijenli tanklarla getirilen 5-10 santimetre boyundaki 1 milyon 100 bin adet yavru sazan baligi Egirdir Limani’ndan göle teknelerle açilarak Vali Barus ve diger katilimcilar tarafindan birakildi. Bölge sartlarinda 2-3 yil sonra avlanabilir boya gelecek olan sazan baligi avciliginin sürdürülebilirliginin saglanmasi için baliklarin üreme zamaninda ve av yasaklarina uyulmasi uyarisinda bulunuldu.

“Gölün balik varligina ciddi bir katkimiz olacak”

Etkinlik sonunda açiklama yapan Isparta Valisi Aydin Barus Egirdir Gölü’nün Isparta ve tüm Türkiye için önemli bir göl oldugunu vurgulayarak “Bu tabii yasama katkida bulunmak için bugün gölümüze bir milyon 200 bin civarinda pullu sazan ve aynali sazan yavrusu birakiyoruz, böylece gölün balik varligina ciddi bir katkimiz olacak. Buradaki dogal yasam daha düzgün bir biçimde devam edecek. Buradan gelir saglayan su ürünleri kooperatiflerimiz var, üyeleri var, su ürünleri avciligi yapan vatandaslarimiz var. Onlarin da ileriki yillarda buradan iyi bir sekilde ürün elde etmeleri için bir katki olmus olacak. Tabi kaçak avciliktan ne kadar uzak durursak, bu çerçevede zaten gerekli denetimler hem jandarma ve hem de Tarim Müdürlügü ekiplerimiz tarafindan sürekli yapiliyor” dedi.



“Umuyoruz ki elimizin altindan gitmesin bu göl”

Konusmalarinin devaminda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ve Ulastirma Bakanligi tarafindan gerçeklestirilen çalismalar sonucunda gölde meydana gelen otlanmalarin temizlenecegini söyleyen Vali Barus, “Bakanligimizdan gelen heyet var burada, ögretim üyelerimiz de var. Hem su varliginin azalmasi hem de havalarin sicak gitmesi nedeniyle asiri bir otlanma var. Bu otlanma gölün yüzeyini turisttik amaçli kullanan tekneler için hem de su ürünleri avciligi yapan tekneler için zorluk olusturuyor. Ayrica da gölün su yapisinin bozulmasina neden oluyor. Bu otlarin ne yönde temizlenebilmesi konusunda bir rapor hazirlaniyor. Bu raporun sonuçlarina göre Ulastirma Bakanligimizin da katkilari ile burada bir temizlik çalismasi gündeme gelecek gibi. Bunun yaninda suyun dibindeki birikimlerin biraz daha azaltilmasi için Çay Köyü deresinden gelen çamurlarin temizlenmesi için izin istemistik oda geldi. Belediyemiz de burada bir temizlik çalismasi yapacak. Zamanla derelerin ve su kaynaklarinin getirdigi birikimlerde olusuyor, bu da gölün su varligini ve kalitesini olumsuz etkiliyor. Bunlari takip edecegiz gün gün, Egirdir Gölü’ne yapacagimiz azami katkiyi yapacagiz. Umuyoruz ki elimizin altindan gitmesin bu gölümüz” seklinde konustu.

Etkinlige Vali Aydin Barus, Egirdir Kaymakam Vekili Atabey Kaymakami Selami Isik, Egirdir Belediye Baskan Yardimcisi Abdullah Ünsal, Il Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Tugrul ve su ürünleri ekipleri katildi.

Kaynak: İHA