DEM'li Belediye Tarafindan Isten Çikarilan Isçinin Ise Iadesine Karar Verildi

Van’in DEM’li Ipekyolu Belediyesi tarafindan belediyenin ekonomik durumu gerekçe gösterilerek isten çikarilan Erkan Yesilbas, açtigi davayi kazandi. Mahkeme tarafindan ise iadesine karar verilen ayrica 300 bin TL tazminat ödenecek.

DEM'li Belediye Tarafindan Isten Çikarilan Isçinin Ise Iadesine Karar Verildi
Ipekyolu Belediyesi’ne seçimden önce ise alinan ve 31 Mart yerel seçimlerinden sonra is akdi kidem süreleri ve ekonomik sebepler gösterilerek feshedilen isçilerden Erkan Yesilbas, belediyeye dava açti. Van 2’nci Is Mahkemesince feshin geçersizligine, isçinin ise iadesine ve buna bagli tazminatlara hak kazanmasina karar verildi.

Van 2’nci Is Mahkemesi tarafindan verilen karara mutlu olduklarini belirten Yesilbas’in Avukati Cihat Demir, “Müvekkilimin Van Ipekyolu Belediye Baskanligi bünyesinde çalismaktayken is akdi hukuka aykiri bir sekilde feshedilmisti. Tabi biz ilk andan itibaren söz konusu is akdinin feshedilmesinin hukuka aykiri oldugunu düsünmekteydik. Nitekim belediyenin müvekkili çikarirken temelde dayandigi iki sebep vardi. Bunlarin birincisi Belediye Kanunun 49. Maddesi ve kidem süresiydi. Ancak biz dava dilekçemizi hazirlarken, bu noktada hakli oldugumuz durumlari dile getirerek davamizi açtik. Nitekim dün Van 2. Is Mahkemesinde görülen davada da müvekkil hakkinda yapilan fesih isleminin geçersizligine, müvekkilin ise iadesine ve buna bagli olarak da yaklasik 300 bin TL’lik bir tazminatin ödenmesine karar verildi” dedi.

Mahkeme tarafindan verilen kararin Türkiye’de emsal teskil ettigine vurgu yapan Demir, "Son dönemde özellikle yerel seçimler sonrasi belediyelerde bu sekilde bir isçi kiyimina gittigi kamuoyunda sabittir. Nitekim bu dava, bildigimiz kadariyla bu sekilde isten çikartilan isçiler hakkinda verilen ilk karar olmaktadir. Tespitlerimiz de bu yöndedir. Van da verilen bu kararin diger isçiler açisindan emsal olabilecegini düsünmekteyiz. Özellikle son dönemde birçok isçi çikarildi. Ilk davanin Van’dan verilmesi bizi de oldukça mutlu etmistir” ifadelerini kullandi.

31 Mayis’ta haksiz olarak isten çikarildigini ifade eden Erkan Yesilbas ise bu karari bekledigini belirterek, “Isten çikarildiktan bir hafta sonra dava açildi. Allah’a sükürler olsun davayi kazandik. Bu karari bekliyordum. Çünkü haksiz yere çikarildigimiz için ise geri dönüs olacagini bekliyorduk. Üç ögrencim var, kiradayim. Mutlu oldum. Insallah bu diger arkadaslarima da emsal olur. Dava sürecini birakmasinlar, pes etmesinler, insallah onlarda islerine geri dönerler” diye konustu.

Davayi kazanan Erkan Yesilbas’in kendilerine ziyaretini alkislarla karsilayan isten çikarilan arkadaslari ise bu karardan sonra ise tekrar geri dönme umutlarinin daha da arttigini ifade ederek, haklarini sonuna kadar arayacaklarini söylediler.
Kaynak: İHA