Çorum'da Su Tüketiminde Son 5 Yilin Rekor Seviyesine Ulasildi

Çorum’da içme suyu sebekesine verilen günlük su miktari 75 bin 673 metreküp ile son 5 yilin rekor seviyesine ulasti.

Çorum'da Su Tüketiminde Son 5 Yilin Rekor Seviyesine Ulasildi
Ülkemizde mevsimsel yagislarin azalmasi sonucunda ilimizde de su kaynaklarin yeterince beslenemedigine dikkat çeken Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, “Kis mevsiminde, tüm ülkede oldugu gibi Çorum’da da beklenen düzeyde yagislar olmadi. Yasadigimiz kuraklik, hayatimizin vazgeçilmezi olan su kaynaklarimizi da olumsuz etkilemektedir. Su anda sehrimizde su temini noktasinda bir sikinti yasamiyor olsak da, kurakligin devam etme ihtimalini de göz önünde bulundurarak, suyumuzu her zamankinden daha temkinli, özenli ve israf etmeden kullanmaliyiz” dedi.

Barajlarin mevcut su rezervleri ve tüketimle ilgili bilgiler paylasan Baskan Asgin “Koçhisar Baraji’nda son 12 günde 1 milyon 848 bin metreküp, Hatap, Yeni Hayat barajlarinda ise son 12 günde 200 bin metreküp kullanilabilir su rezervi azalmistir. Sebekeye verilen su miktari Mayis ayina göre Haziran ayinda yüzde 20 oraninda artis göstermistir. Sebekeye verilen günlük su miktari 75 bin 673 metreküp su ile son bes yilin rekor seviyesine ulasmistir. Sebekeye verilen su tüketim oranimiz saniyede 580 litreden 750 litre ye çikmistir” diye konustu.

Çorum’a içme suyu saglayan Koçhisar, Yenihayat ve Hatap barajlarinin doluluk oranlariyla ilgili de açiklama yapan Belediye Baskani Asgin, suanda Hatap Baraji’nin yüzde 35.56, Yeni Hayat Baraji’nin yüzde 42.65, Koçhisar Baraji’nin da ise yüzde 16.32 doluluk oranina sahip olduguna vurguladi

“Kisa vadede sikinti yok ancak tedbirli olmaliyiz”

Kentte kisa vadede susuzluk problemi yasanmasini öngörmediklerini ancak uzun vadeli olarak tedbirli olunmasi gerektigini dile getiren Baskan Asgin, sinirsiz bir kaynak olmayan suyun önemine vurgu yapti. Baskan Asgin, bu yil için su sikintisi olmadigini ancak kurakligin devam etmesi halinde su kaynaklarinda ciddi düsüsler yasanabilecegine dikkat çekerek tasarruf çagrisini tekrarladi.

Baskan Asgin, gereksiz su tüketiminin yogun oldugu bag, bahçe sulamalari ile araç ve hali yikamalarinda sebeke suyunun kullanilmamasini istedi.

Tüm dünyanin da gündeminde olan kurakliga bagli olumsuzluklarin Çorum’da yasanmamasi için çalismalar yaptiklarini dile getiren Baskan Asgin, “Çorum Belediyesi olarak kayip kaçaklari önlemek için çalismalarimizi 24 saat esasiyla sürdürüyoruz. Bir damla suyumuzu dahi israf etmemek için hassasiyet gösteriyoruz. Vatandaslarimizdan da su tasarrufu konusunda maksimum özeni göstermelerini bekliyoruz” seklinde konustu.



“Belediye çalismalarinda sebeke suyu kullanilmiyor”

Su tasarrufu konusunda Çorum Belediyesi’nin de azami derecede çaba gösterdigini dile getiren Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, “Park, bahçe, çim sulama ve yol yikama gibi çalismalarda sebeke suyu kullanmiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA