Bayburt'ta 43 Parçadan Olusan Tarihi Eserler Ile 13 Adet Sikke Ele Geçirildi

Bayburt’ta 43 parçadan olusan tarihi eserler ile 13 adet sikke ele geçirildi. 1 kisi tutuklandi.

Bayburt'ta 43 Parçadan Olusan Tarihi Eserler Ile 13 Adet Sikke Ele Geçirildi
Tarihi eser ticareti yapildigi gerekçesiyle Bayburt merkezli 5 ilde yapilan operasyonda 23 kisinin adresleri arandi. Gerçeklestirilen operasyonda 23 süpheli gözaltina alinirken, süphelilerden biri tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bayburt Cumhuriyet Bassavciliginca tarihi eser ticareti ve izinsiz kazi olaylari ile ilgili yürütülen sorusturma kapsaminda, Bayburt ili ile baglantili olarak Erzurum ve Erzincan illerinde tarihi eser ticareti yapildigi, özellikle sit alanlarinda yapilan izinsiz kazi sonucu elde edilen tarihi eserlerin yüksek fiyatlarla çevre illerde satildigi tespit edildi.

Bayburt Il Jandarma Komutanligi tarafindan 3 ay boyunca izleri sürülen tarihi eser kaçakçilarinin ev, is yeri ve kullandiklari araçlarin tespit edilmesi sonucunda Bayburt, Erzurum, Erzincan, Eskisehir ve Izmir’de 23 süpheliye ait 23 ayri adreste bulunan evlerde ve süphelilere ait 3 is yeri ve 7 araçta es zamanli olarak arama yapildi. Arama sonucunda toplamda 43 parçadan olusan tarihi eserlere ve 13 adet sikkeye el konuldu.

Yapilan aramalarda 4 adet ruhsatsiz tabancaya, bir av tüfegine, 300 gram altin tozuna, sikkelerin tartilmasinda kullanilan hassas teraziye, 61 sayfa tarihi eser ticaretiyle ilgili doküman ve belgelere, yeralti görüntüleme cihazina, 4 adet detektör ile çok sayida kazida kullanilan malzemeye el konuldu.

Operasyonda yakalanan 23 süpheliden 16’si ifadeleri alindiktan sonra serbest birakildi. 7 süpheli dört gün süre ile gözaltinda tutulurken, bir süpheli çikarildigi mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu. Bir süpheliye elektronik kelepçe ile ev hapsi cezasi verildi, 5 süpheli ise adli kontrol sartiyla serbest birakildi.
Kaynak: İHA