Herkesin Aklindaki O Meslekte Kazanilan Maas Dudak Uçuklatiyor
HATAY – Asrin felaketi sonrasi is yogunlugunun arttigi hafriyat sektöründe popüler meslek haline gelen is makinasi operatörleri, Hatay’da aylik 50 bin TL’ye kadar maas aliyorlar.

Kahramanmaras merkezli depremler sonrasi 11 ilde baslayan enkaz kaldirma çalismalariyla birlikte kalifiyeli is makinasi operatörü sorunu ortaya çikmisti. Kazandigi para ülke standartlari üzerinde olan kepçe operatörlerinin aldiklari maas, bir çok kiside merak uyandirmisti. Depremin ardindan Hatay’da enkaz kaldirma süreciyle birlikte is makinesi operatörü açigi ortaya çikmisti. Hafriyat islemlerinin sonuna gelinen Hatay’da operatörler aylik 40 bin TL ile 50 bin TL arasinda maas elde ediyorlar.
“Kepçe operatörlerine 40 ila 45 bin TL maas veriyoruz”
Deprem bölgesinde enkaz kaldirma islemlerine devam ettiklerini belirten Trabzonlu müteahhit Baris Yilmaz, havanin 40 derecenin üzerine çikmasiyla zor günler geçirmeye basladiklarini ifade ederek “Depremin ilk gününden beri burada aktif sekilde yikim yapiyoruz. Biraz yorucu ve zor. Hava sicakligi çalisma sartlarini etkilemeye basladi.
Makineler sicakliktan dolayi fazla randiman vermemeye basladi.
Bu yüzden de arada makineleri durduruyoruz. Is makinesi yeterince var ama operatör bulmakta biraz sikinti çekiyoruz. Kalifiyeli operatör bulmak zor. Kepçe operatörlerine 40 ila 45 bin TL maas veriyoruz. Gençlere revaçta olan mesleklerden biri de is makineleri operatörü olmak. Bir gencimiz eger iyi bir operatör olursa bu islerden çok güzel ekmek yer” dedi.
“Kepçe operatörleri denildigi gibi 80 ila 100 bin TL arasi maas almiyor”
2006 yilindan beri is makinesi operatörlügü yaptigini dile getiren Ugur Esen, operatörlerin 50 bin TL’ye kadar maas aldigini belirterek “Hava sartlarinin sicak olmasi bizi zorluyor. Buradaki insanlari gördügümüzde elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz. Meslegimi severek yaptigim için buradayim. Buradaki insanlarin magduriyetini gördük. Insan vicdanen burada bulunmak istiyor. Kepçe operatörleri 45 ila 50 bin TL aliyor. Kiymetli bir operatör oluyor. O kisiye 5 veya 10 bin TL fazla verebiliyor. Kepçe operatörleri denildigi gibi 80 ila 100 bin TL arasi maas almiyor. Gençlere öncelikle okumalarini tavsiye ediyorum Eger bu isleri yapacaklarsa erken yasta baslamalari gerekiyor. Bu is yapilabilecek bir meslek. Bizim ülkemiz deprem bölgesi bu nedenle bu sektör sürekli olacak bir is” seklinde konustu.
“Burada Hatay’a bir faydamiz olsun diye elinizden geleni yapiyoruz”
Bir yili askin süredir Hatay’da çalisma yürüttüklerini ifade eden formen Alparslan Yaman, “Ilk geldigimiz günden beri coskuyla çalisiyoruz. Hizmet için buradayiz. Hava sartlari, çalisma sartlari ve konaklama yerimiz zor ama buraya hizmet için geldik. Hizmet vermeye devam edecegiz. Burada Hatay’a bir faydamiz olsun diye elinizden geleni yapiyoruz. Kazasiz belasiz görevimizi yapip evimize dönmek istiyoruz” ifadelerini kullandi.
