Durdukça Deger Kazanan Otomobillere Yeniden Hayat Veriyor

Giresun’un Tirebolu ilçesinde klasik otomobillerin bölgedeki tek tamircisi olan Kibar Yazici, yaslandikça deger kazanan klasik otomobillere yeniden hayat vermeye devam ediyor.

Durdukça Deger Kazanan Otomobillere Yeniden Hayat Veriyor
Klasik araba tutkunlarinin ve hurdaya ayrilmis arabalari orijinaline uygun onararak degerlerine deger kattiklarini ifade eden Kibar Yazici, Türkiye’de sayili klasik otomobil tamircileri arasinda yer aliyor.

Ilçede yaklasik 50 yildir kaporta tamircisi olarak çalistigini anlatan Kibar Yazici, “Tirebolu’ya ilk gelisim 1976 yilidir. O yildan beri burada hem çiraklik yaptim hem de kendi dükkanimi açarak ustalik yapmaktayim. Klasik otomobil restorasyonuna ise oglum Umut’un klasik otomobil merakiyla basladik. Oglumun benim kendi klasik bir aracimi restore etmesiyle ilden, il disindan klasik otomobiller getirmeye basladilar. Biz de tamamen klasik otomobil isine yönelmis olduk. Simdi Türkiye’de Istanbul, Izmir, Ankara, Adana gibi birkaç sehirlin disinda Karadeniz bölgesinde tek olarak bu isi yapiyoruz. Klasik otomobiller bir zanaat isidir. Biz bu arabalari söküp dagitip, kuru sase yapiyoruz. Kaporta ve boya isini yapiyoruz. Sadece orijinal döseme isini yapan Kayseri’de oldugu için oraya gidiyor. Yaptigin isin güzelligini, inceligini görünce insan mutlu oluyor. Bize Türkiye’nin her yerinden klasik otomobiller restorasyon için geliyor” dedi.



Klasikleri, sifir otomobillerden daha pahali

Tamirini yaptiklari klasik otomobillerin siradan sifir otomobillerden daha pahali oldugunu da kaydeden Yazici “Bugüne kadar en orijinal halde tamirini yaptigimiz klasik otomobilimiz 1955 model Chevrolet olmustur. Ondan daha eskisi henüz gelmedi. Bakimini, boya ve kaportasini yaptigimiz klasik otomobiller bugün sifir arabalardan daha pahali hale geliyor. Bugün elimizdeki bazi araçlar dört dörtlük bittigi an 1.5 milyon lira degerinde olacaktir. Yani siradan sifir otomobillerin üzerindedir klasik arabalarin fiyati. Bu otomobiller yaslandikça deger kaybetmiyor aksine daha da degerli hale geliyor. Klasik alacaklar mutlaka orijinalligine dikkat etmelidir. Bir vidasi dahi degismis olsa cazibesini kaybetmis oluyor” diye konustu.



Klasik otomobiller daha güvenli

Klasik otomobillerin gerek tamiri, gerekse saglamligi açisindan günümüz otomobillerden daha iyi oldugunu da ileri süren Yazici, “Klasik otomobillerle günümüz otomobillerini kiyaslamak mümkün degil bana göre. Klasik otomobillerde ölüm olayi olmaz. Yeni model araçlarda bugün meydana gelen kaza olaylarinin çogunda ölüm orani daha yüksek. Klasik otomobillerde ise ölüm oranlari daha düsük çünkü bunlardaki sase kamyon sasesi kadar güçlü ve saglam. Yine klasik otomobiller daha uzun ömürlü ve daha dayaniklidir. Bu klasiklerin motorlari bozuldugunda her zaman yapilabilir. Daha çok mekanik agirliklidir. Yolda ariza yapsa tamiri yapilir yola devam edilir. Simdiki teknolojide ise elektronik agirlikli ve daha pahalidir. Yolda arizalansa orada birakmak zorunda kalirsin. Kaputu açinca motoru bile görmüyorsun. Mutlaka bir parçasini bulup degistirmek zorunda kaliyorsun” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA