Bayburt'ta Protein Deposu Mantarin Ve Bin Bir Derde Deva Çasir Otunun Zorlu Mesaisi

Bayburt’ta havalarin isinmasiyla birlikte köyde yasayan vatandaslarin zorlu mantar, çasir, evelik, yemlik mesaisi basladi. Kis uykusundan uyanan ayilarin gezdigi daglarda mantar, evelik, çasir, yemlik otu gibi bin bir derde deva doganin sundugu essiz lezzetleri toplayan vatandaslarin mantar, çasir, yemlik sevgisinin önüne ne ayi, ne de kurt geçebildi.

Bayburt'ta Protein Deposu Mantarin Ve Bin Bir Derde Deva Çasir Otunun Zorlu Mesaisi
Bayburt’a 42 kilometre uzaklikta bulunan Basçimagil köyü sakinlerinden Tunay Mutlu isimli vatandas, sabahin erken saatinde güne baslayarak, mantar toplamak için yola koyuluyor. 10-15 kilometre yol kat ederek, protein deposu mantari Dereçimagil mevkiinde toplayan Mutlu, mantar topladigi yerlerden araciyla geçerken birkaç defa ayiya rastladigini belirtti.

Buna ragmen daglarda bitki toplamaktan vazgeçmedigini vurgulayan Mutlu, bitkilerin dogal agri kesiciler, antibiyotikler oldugunu kaydetti.

Yillarca mantar, evelik, çasir otu topladigini bildiren Mutlu, hangi mantarin toplanacagini, hangisinin tüketilmeyecegini de iyi bildigini söyledi.

Vatandaslarin bilmedikleri mantarlari tüketmemesi çagrisinda bulunan Mutlu, mantar zehirlenmelerine karsi dikkatli olunmasi gerektigini vurguladi.

Yöre halkinin her zaman kalabalikla, senlikle mantar, evelik, çasir, yemlik topladigini ifade eden Mutlu, köy sakinlerinin dagda hayvan otlattiklarini belirterek, bugün mantar toplamaya tek basina geldigini söyledi.



"Büyüklerimiz evelik evelik, 7 derde evelik derlerdi"

Protein deposu mantarin kalp damar hastaliklarina, çasir otunun da kas agrilarina, sindirim sistemine iyi geldigini savunan Mutlu, "Bugün Bayburt’un Basçimagil köyünde, Dereçimagil mevkiinde mantar, çasir, evelik, yemlik gibi doganin insan ogluna sundugu nimetleri toplayarak, günü tamamlamaya çalisacagiz. Bu isler kalabalikla, toplu bir sekilde daha güzel oluyor ancak hayvanlarin dogum zamani oldugundan köy sakinlerimiz dagda koyun, kuzu basindalar. O yüzden ben bugün tek basima topluyorum.

Doganin bize sundugu nimetlerden biri olan mantarin kalp, damar hastaliklarina iyi geldigi herkesçe biliniyor. Çasir otu tetik çasir ve akilli çasir olarak ikiye ayrilir. Bunlarin da kas agrilarina, sindirim sistemine iyi geldigini biliyoruz. Evelik için büyüklerimiz hep "Evelik evelik, 7 derde derman evelik" derlerdi. Bu bitkilere doganin insanogluna sundugu dogal agri kesicilerdir, antibiyotiklerdir diyebiliriz.

Çasir otunun bu yapraklarini lora kattiginizda otlu peynir olur. Çasir otunun birçok vitamini içerisinde barindirdigini biliyoruz. Bu bitkiler kisacasi doganin bize sundugu essiz nimetlerdir. Evelik ise, meshur lor dolmamizin hammaddesidir. Mide rahatsizliklarina iyi geldigini bizler büyüklerimizden dinleyerek, duyarak ögrendik simdilerde ise uygulamaya çalisiyoruz" dedi.

"1-2 ay sonra binbir derde deva kusburnu mesaimiz baslayacak"

Yöre halkinin severek tükettigi, kusburnu marmelati, tatli çorba yapiminda kullandigi kusburnuyu yaklasik 2 ay sonra toplamaya baslayacaklarini ifade eden Mutlu, "Yaklasik 1-2 ay sonra kusburnu, dag elmasi ve yaban armudu gibi meyveleri kalabalikla birlikte daha senlikli bir ortamda insallah toplayacagiz. Dereçimagil mevkiinden tüm herkese seslenmek istiyorum; bilmeyen, bilip de gelemeyen, gelip de toplamakta sikinti çeken ülkemizin vatandaslarina her zaman yardimci oluruz. Gelenlere çayimiz, çorbamiz her zaman vardir. Misafirlerimize kapimiz her zaman açiktir" diyerek konustu.

Kaynak: İHA