Kars'in Tarihi Kenti Ani'ye Yogun Ilgi

UNESCO Dünya Mirasi Listesi’nde yer alan Ani Örenyeri yerli ve yabanci turistlerin akinina ugruyor. Rengarenk çiçeklerle bezenen tariki kent ziyaretçilerini adeta büyülüyor.

Kars'in Tarihi Kenti Ani'ye Yogun Ilgi
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne yer alan ve ilk yerlesimin milattan önce 3 binli yillara dayandigi ve Saka Türkleri, Sasaniler, Bagratli Kralligi, Bizanslilar, Seddat Ogullari Beyligi, Ani Gürcü Atabeyleri, Harzemsah Devleti, Ilhanlilar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanli Devleti ile Ruslarin hüküm sürdügü Ani Örenyeri, son günlerde Fransa ve Almanya’dan gelen ziyaretçilerine kapilarini açiyor.

Yaklasik 23 medeniyete ev sahipligi yapan, ayni zamanda Kafkaslardan Anadolu’ya ilk giris kapisi olan "Dünya kenti" Ani’ye gelen yerli ve yabanci turistler, bölgede Anadolu’da yapilan ilk Türk camisi "Ebul Menucehr Camisi", "Amenaprgiç Kilisesi", "Ani", "Ani Katedrali", "Dikran Honentz Kilisesi", "Abugamir Pahlavuni Kilisesi" gibi eserlere yogun ilgi gösteriyor.

“Yabanci turistlerin ilgi odagi”

Kars’ta uzun yillardan beri rehberlik yapan Bengül Toprak, “Yaz döneminde özellikle yabanci turistler için çok büyük ilgi odagi oluyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olmasi sebebiyle en ziyaret edilen, tercih edilen Türkiye’deki destinasyonlardan biri haline geliyor. Yabanci misafirlerimiz yogunlukta, özellikle yaz sezonunda bunun en önemli etkenlerinden biri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olmasi, yeterli düzeyde tanitimlarla çok daha iyi seviyelere ulasabilecek bir noktadayiz. Çünkü bunu için potansiyel alt yapisi da müsait, herkesin gelip görmek isteyecegi çok güzel manzaralara sahip noktalardan birisi Ani kenti, herkesi bekliyoruz” dedi.

Öte yandan, 11. ve 12. yüzyila ait Islam mimarisi eserlerini de bünyesinde barindiran ve 2012’de UNESCO tarafindan Dünya Mirasi Geçici Listesi’ne alinan antik sehir, 15 Temmuz 2016’da Dünya Mirasi Listesi’ne dahil edilen Ani Ören eri, yurt disindan ve yurt içinden ziyaretçilerini tarihi yolculuga çikariyor. Bilimsel dergilerin bile konu edindigi Ani Ören Yeri tasidigi tarih ile herkesin dikkatini üzerine çekiyor.
Kaynak: İHA