Binalara Tirmanan Sansari Görenler Saskina Döndü

Kocaeli’de gece karanliginda sehre inen ve binalarin balkonlarina tirmanan sansari gören vatandaslar saskina döndü. Sansarin binaya tirmandigi anlar vatandasin cep telefonu kamerasina yansirken, mahalleli balkonda uyumaya korktuklarini söyledi.

Binalara Tirmanan Sansari Görenler Saskina Döndü
Kocaeli’de dogasindan çikip sehre inen sansari gören vatandaslar saskina döndü. Gece saatlerinde Izmit ilçesi Kuruçesme Fatih Mahallesi’ne gelen sansar, binanin ikinci katindaki balkona tirmandi. Balkonda gezinen ve demirlere çikan sansar, umdugunu bulamayinca tekrar inerek uzaklasti. Sansarin balkona tirmanmasi vatandasin cep telefonu kamerasina yansidi.

Sansari daha önce de ayni mahallede gören vatandaslar, balkonda yatmaktan korktuklarini söyleyerek, hayvanin dogada bulunmasi sebebiyle bulasici hastaligi olabileceginden endise duyarak, yetkililerden soruna çözüm bulmasini istiyor.

"2 hafta önce de karsilastim"

Sansari daha öncede gördügünü söyleyen mahalle sakini Metin Erarslan, "2 hafta önce sokakta arkadasim ile konusurken, kedi benzeri ama kediden uzun olan hayvanla karsilasmistim. Aslinda bu hayvanin sansar oldugunu anladim. Sansarin sehir merkezide yasamasina anlam veremedigim için geri gidecek diye düsündüm. Ancak geçtigimiz gün tekrar sansar gelmis ve sosyal medyada görüntüsü yayilmis. Sansar anladigim kadariyla bu bölgeyi mesken edinmis. Yaz dönemi oldugu için sicaktan ötürü insanlar kapi, pencereyi açik birakip yatabiliyor. Bu durumun tehlikeli oldugunu düsünüyorum, dikkatli olmak gerekir. Hayvan kendi vahsi dogasina dönecegini umut ediyoruz. Bu konuda uzman arkadaslarin ve belediyelerin önlem alacagini düsünüyoruz. Halk olarak da tedirgin olmak istemiyoruz. Sansarlar vahsi hayatta oldugu için kuduz veya bulasici hastaliklari olabilecegini düsünüyoruz. Vahsi oldugu için isirabilir, dikkat etmek gerekiyor. Ben balkonda uyumuyorum ama sansar çok yüksek katlara çikabilecek yetenege sahip. Kendi yasam alanina dönmesi veya döndürülmesi herkes için daha iyi olacaktir. Belgesellerden izledigimiz kadariyla sansarin kümes hayvanlarini avlandigini biliyorum. Insanlarin yasam alanlari dogal hayatlarinin içine girdigi için bazi seylerle karsilasabiliyoruz. Muhtemelen acikti, su ve yiyecek bulmak için sehir içine geldi. Vatandaslarin balkonda yiyecek bulundurmamasini tavsiye ediyorum" diye konustu.



"Sansari hiç sehir merkezinde görmeyi beklemiyordum"

Muhammed Ali Çiftçi ise "Sansarin videosunu sosyal medyada gördüm. Insanlar balkonda çok vakit geçiriyor. Sansar disinda balkona akrep veya yilanda gelebilir, insanlar dikkatli olsun. Kocaeli’de ormanlik alan çok fazla var, sansar aciktigi için sehir merkezine inmis. Sansari hiç sehir merkezinde görmeyi beklemiyordum. Insanlarin balkonlarda uyumamalarini tavsiye etmiyorum. Daha önce hiç sansar görmemistim. Ben hiç balkonda uyumuyorum, zaten hayvanlardan çok korkuyorum" seklinde konustu.

Kaynak: İHA