Alasehir'de Asiri Sicaklar Üzüm Tanelerini Yakti

Manisa’nin Alasehir ilçesinde, dünyaca ünlü Sultani üzümün yetistirildigi baglarda asiri sicakliklar nedeniyle büyük zarar meydana geldi. 11-12-13 Haziran’da sicakliklarin 48 dereceye ulasmasi, üzüm tanelerinin yanmasina neden oldu.

Alasehir'de Asiri Sicaklar Üzüm Tanelerini  Yakti
Alasehir Ticaret Borsasi Ziraat Mühendisi Süleyman Yüksel, çiftçileri yaprak alma isleminden kaçinmalari ve sulama ile bag arasi sürme gibi isçilikleri gece yapmalari konusunda uyardi. Dünyaca ünlü Sultaniye üzümün ihracat merkezi ve en büyük üzüm havzasi olan Alasehir’de 190 bin dekar alanda üzüm üretimi yapiliyor.

Temmuz’da olmasi gereken sicaklar Haziran’da yasandi

"Yanmalara karsi baglarin sulanmasi, yaprak alinmasinin minimum seviyede tutulmali, salkimi günesten korumak zorundayiz" diyen diyen Süleyman Yüksel, "2024 yili üretim sezonunda haziran ayinda yasanilan asiri sicaklardan kaynakli baglarimizda salkimlarda yanmalar ve kurumalar yasandi. Alasehir Ticaret Borsasi’nin kurmus oldugu erken uyari Meteoroloji istasyonlarindan alinan verilere göre 11-12- 13 Haziran tarihlerinde 48 dereceleri gören hava sicakliklari yasandi. Bu sicaklar sebebiyle bazi baglarimizda salkimlarda yanmalar olustu. Salkimlarda olusan bu yanmalarin üzüm rekoltemizi de olumsuz yönde etkileyecegini tahmin ediyoruz. Son yillarda yaprak piyasasindan gelir saglayan çiftçilerimiz yaprak toplayarak da ayri bir gelir elde etmekteler. Normal zamanda temmuz aylarinda olmasi beklenen bu sicakliklarin, haziran ayinda olmasi ve çiftçilerimizin baglarindan satmak amaciyla yaprak toplamasi veya yanlis yaprak alarak üzüm salkimlarinin günesle direk temas halinde birakildi. Buda bölge bölge olmak üzere siddetli yanmalara neden oldu. Alasehir’de üzüm hasat sezonunu Agustos ayinin ortalarinda basliyor" dedi.

Kaynak: İHA