Bir Balin Anzer Bali Olup Olmadigi Artik Yayladaki Çiçeklerin Listesi Ile Degil Referansli Kovan Ile Belirlenecek

Rize’nin cografi isaretli ürünü olmakla beraber büyük bir marka degeri de olan ünü ülke sinirlarini asmis Anzer Bali’nda bir balin Anzer Bali olup olmadigi artik yayladaki çiçeklerin listesi ile degil referansli kovan ile belirlenecek. Anzer Yaylasi’na kurulan referans kovanlari yeni bir dönemi baslatacak.

Bir Balin Anzer Bali Olup Olmadigi Artik Yayladaki Çiçeklerin Listesi Ile Degil Referansli Kovan Ile Belirlenecek
Bu yila kadar Anzerli aricilar ballarinin sagimini gerçeklestirdikten sonra kooperatifleri ve Rize Il Tarim ve Orman Müdürlügü araciligi ile tahlil edilmesi için Hacettepe Üniversitesi Ari ve Ari Ürünleri Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürlügü’ne gönderiyordu. Burada laboratuvar ortaminda incelenen ballar Anzer’deki çiçek çesitliligi bakimindan inceleniyor ve çikan rapora göre Anzer Bali olup olmadigina karar veriliyordu. Uygun ballar Rize Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan üzerine cografi isaret bandrolü vuruluyor, diger ballar ise islemsiz sahibine teslime diliyordu.

Bu yil ise Hacettepe Üniversitesi Ari ve Ari Ürünleri Uygulama ve Arastirma Merkezi ile Rize Il Tarim ve Orman Müdürlügü arasinda bir protokol yapildi. Protokole göre Hacettepe Üniversitesi Anzer’deki bal üretiminin yogun oldugu 10 bölgeye kendi kovanlarini 1 ay sonra açmak için kurarak mühürledi. 1 ay sonra yeniden açilacak olan petekten alinan numune bu yilin referans ürünü olacak. Yani bal sagiminin sona ermesi ile Hacettepe Üniversitesi Ari ve Ari Ürünleri Uygulama ve Arastirma Merkezi’ne gönderilen bal numuneleri, üniversitenin elindeki çiçek listesi degil kendi kovanlarindan aldiklari referans ballar örnek alinarak tahlil edilecek.

"Degisen iklim kosullari, küresel isinma ve mevsimler arasindaki farklilik nedeniyle çiçeklenme her yil degisiyor"

Anzer’de baslatilan yeni uygulama hakkinda bilgi veren Hacettepe Üniversitesi Ari ve Ari Ürünleri Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Asli Özkirim, degisen iklim kosullarinin, küresel isinmanin ve mevsimler arasinda ki farklilik nedeniyle çiçeklenmenin de her yil degistigine dikkat çekti. Bu nedenle bu yil Anzer Yaylasi’ndaki 10 ayri bölgeye hem çiçek florasini tespit etmek hem de yaylaya has Anzer Bali’ni belirlemek için petekler yerlestirdiklerini kaydeden Özkirim “Anzer Bali bizim için ülkemiz açisindan uluslararasi ve ulusal düzeyde çok önemli bir degerdir. Anzer Bali ve Anzerli aricilarimizla Hacettepe Üniversitesi’nin bulusmasi 40 yil öncesine dayanir. Yaklasik 40 yil önce Hacettepe Üniversitesi Aricilik Merkezi Müdürümüz Profesör Doktor Kadriye Sorkun’un çalismalariyla Anzer Yaylasi’ndaki vejetarasyon ve flora, çiçeklerin tanimlanmasi etkinlikleri, çalismalari tamamlanmis ve Anzer Balinin kimlik karti çikarilmis. Yillardir Rize Il Tarim ve Orman Müdürlügü’yle yapmis oldugumuz protokol geregince Anzer Balina numunelendirilmesi, örneklendirilmesi ve analizleriyle ilgili ortak çalisma yürütüyoruz. Numuneler, Rize Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan aliniyor. Ardindan sahit numune, Rize Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nde kalmak üzere diger paralel numunede bize gönderiliyor ve biz polen analizi yaparak Anzer Bali numunesinin içindeki polenlerin yayladaki çiçeklerden kaynaklanip kaynaklanmadigina bakiyoruz ve buna göre Anzer Yaylasi’nda üretilmis ibaresini koyuyoruz. Diger yandan su bir gerçektir ki Anzer Yaylasi’ndaki çiçek çesitliligi sadece Anzer’e özgü bir çesitlilikten olusmamakta. Sadece Anzer’e özgü çiçekler var ancak benzer çiçekler farkli bölgelerde de bulunmakta. Diger yandan yine iklim degisimi, küresel isinma ve mevsimler arasindaki farklilik, degisim nedeniyle çiçeklenme de her yil degiskenlik göstermekte. Iste tam da bu sebeple Anzer Balimizin degerini ve kalitesini çok Çok daha somut verilerle ortaya dökmek amaciyla bu yil itibariyle bilimsel anlamda degisik bir metodoloji uygulama karari aldik. Bu karari Rize Il Tarim Orman Müdürlügü ve Anzer’deki kooperatiflerimizle birlikte yürütme sürecindeyiz. Artik Anzer Yaylasi’ndaki bal sezonunun baslangicinda Hacettepe Üniversitesi burada olacak. Rize Il Tarim Orman Müdürlügüyle birlikte Anzer Yaylasi’nda yogun aricilik yapilan 10 bölgede saglik ve üretim kosullari açisindan uygun buldugumuz kovanlarin ballik kismina bos ve temiz petekler konularak kovanlar mühürlenecek. Mühürlenme islemi su anlama geliyor. Bir daha o kovana bal sezonu boyunca kimse dokunamaz. O mühür bozulamaz. Dolayisiyla dün baslattigimiz bu çalismada 10 bölgede biz seçtigimiz kovanlarin üst kismina temiz kaplar petekler koyduk ve kovanlari mühürledik” dedi.



“Referans balimiz 2024 yilinda Anzer’deki hava kosullari ve çiçeklenmeye bagli olarak yine Anzer’den elde edilecek”

1 ay sonra mühürlenen peteklerin açilmasiyla elde edilecek balin referans bali olarak kullanacagini ifade eden Özkirim “Böylelikle resmi olarak da buradan duyurmak isterim ki bir temmuz itibariyle bal sezonu, Anzer Bali’nin üretim sezonu açilmis oldu. Hacettepe Üniversitesi de Rize Il Tarim Orman Müdürlügü, kooperatiflerimiz ve muhtarlarimizla birlikte. Bir ay sonra Hacettepe Üniversitesi olarak buraya yine gelecegiz. Mühürlemis oldugumuz kovanlardan ballarimizi alacagiz. Bu mallari bu yilin referans bali olarak kullanacagiz ve diger üreticilerimizin ballarini bu ballarla mukayese ederek analiz edecegiz. Böylelikle istedigi kadar farkli bölgelerle benzerlik göstersin, istedigi kadar ayirt edici özelligi olsun. Referans balimiz 2024 yilinda Anzer’deki hava kosullari ve çiçeklenmeye bagli olarak yine Anzer’den elde edilecek. Bu Anzer Bali’nin o kendine özgün kalitesi için sadece laboratuvarda degil üretim asamasinda da her seyi kontrol altinda tutmamizi saglayacak ve Anzerlilerin kendi degerlerini korumak adina yapmis oldugu mücadeleye bilimsel katki sunacak. Çünkü Hacettepe Üniversitesi’nin misyonu hukuksal degil, bilimsel anlamda Anzer Bali’na gereken degeri göstermek olacak” diye konustu.



“Referans ballari Anzer Bali’nin bundan sonraki süreçte garantörü olacak”

Uygulamanin geçmisten bugüne gelen Azner Bali’nin gelecege tasinmasi için garantörü oldugunu, bilimle gerçekligi birlestirerek kalitenin artmasi için uygulamanin uygulandigini ifade eden Özkirim sözlerini söyle sürdürdü:

“Bu uygulama Anzer Bali’nin bundan sonraki süreçte garantörü olmak ve bilimsel metotlarda günceli yakalamak için. Bizim amacimiz, üniversitelerin amaci Ar-Ge’dir. Dolayisiyla metodolojimiz, gerçeklikle bilimi birlestirmek için Hacettepe Üniversitesi sahaya da kendi balini koydu. Dolayisiyla bu hem objektiviteyi saglar. Orada hiç müdahale edilmemis, mühürlenmis bir kovanin sezon boyunca topladigi bali referans bal kabul edersiniz. Böylelikle bagil bir örnekleme yapmazsiniz. Ama öbür türlü referans baliniz olmazsa gelen numuneleri sadece kagit üzerindeki çiçek listesinden kontrol edersiniz. O yil mevsim çok nemli geçer. O yil mevsimi çok günesli geçer ve gerçeklikten uzaklasabilirsiniz.”
Kaynak: İHA