Uzmandan Uyari Açiklamasi 'El, Ayak Ve Agiz Hastaligi Havuz Suyundan Bulasabilir'

Bulasici bir enfeksiyon hastaligi olan ’el, ayak ve agiz hastaligi’ hakkinda bilgi veren Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Nazli Karakullukçu Çebi, "Hastalik solunum yoluyla, tükürükle, yakin temasla ve diski yoluyla bulasabilir. Yazin havuz sezonunun açilmasi ve enfekte havuz sularinin yutulmasi ise ayri bir risk olusturmaktadir" dedi.

Uzmandan Uyari Açiklamasi 'El, Ayak Ve Agiz Hastaligi Havuz Suyundan Bulasabilir'
Liv Hospital Samsun Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Nazli Karakullukçu Çebi, bulasici bir enfeksiyon hastaligi olan el, ayak ve agiz hastaligi hakkinda açiklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Çebi, “Hastalik solunum yoluyla, tükürükle, yakin temasla ve diski yoluyla bulasabilir. Yazin havuz sezonunun açilmasi ve enfekte havuz sularinin yutulmasi ise ayri bir risk olusturmaktadir” diye konustu.



"Ates ve halsizlik belirtiler arasindadir"

El, ayak ve agiz hastaliginin genellikle ates, istahsizlik, belli belirsiz bir kiriklik hali ve bogaz agrisi ile basladigina dikkat çeken Uzm. Dr. Çebi, “Karin agrisi ve öksürük de olabilir. Atesin baslamasindan 1-2 gün sonra agizda agrili, içi su dolu döküntüler meydana gelir. Döküntüler genellikle agzin arka kisminda küçük kirmizi lekeler olarak baslar, daha sonra içi su dolu kabarciklar haline gelir. Deri döküntüleri ise 1-2 gün sonra gelisir. Ayak tabani ve ellerde avuç içinde düz kirmizi noktalar halinde baslar” seklinde konustu.



"Deride döküntüler görülebilir"

Bazen döküntülerin dizlerde, dirseklerde, kalçada veya genital bölgede de olusabilecegini söyleyen Uzm. Dr. Çebi, “Popoda olusan döküntüler pisik, ellerdeki döküntüler alerji ile karistirilabilir. El ve ayaklardaki döküntüler genellikle 5-7 gün içerisinde kendiliginden iyilesir. Özellikle küçük çocuklar agizlarindaki agrili yaralar nedeni ile su içmekte zorlanabilir. Her ne kadar adi el, ayak ve agiz hastaligi da olsa her zaman tüm bu alanlarda döküntü görülmeyebilir. Sadece agiz yaralari veya sadece deride döküntüler seklinde gelisebilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA