Aksaray'in Organik Sarimsaklari Rusya Ve Almanya Yolunda

Organik sarimsagin üretildigi Aksaray’da hasat edilen selenyum ve germanyumu yüksek sarimsaklar Almanya ve Rusya’ya gidiyor. Ilaç sanayisinde antibiyotik ilaçlarinda kullanilan organik sarimsaklar yurt disinda yogun ilgi görüyor.

Aksaray'in Organik Sarimsaklari Rusya Ve Almanya Yolunda
Nüfusunun yüzde 80’inin tarim ve hayvanciliktan geçimini sagladigi Aksaray’da üretilen sarimsaklar Almanya ve Rusya’daki ilaç fabrikalarina gidiyor. Organik olarak üretilen ve aromasi, selenyum ile germanyumu yüksek olan sarimsaklar ilaç fabrikalarinda antibiyotik ilaçlarinda kullanilirken bu yil 80 ton Rusya’ya 40 ton da Almanya’ya ihraç ediliyor. Aksaray’in merkeze bagli Acipinar köyünde Aydin Öngün (66) tarafindan 100 dönüm arazide ekilen sarimsaklar yaklasik 200 ton rekolte veriyor.

Üretim ve yurt disi ihracati hakkinda bilgiler veren Aydin Öngün’ün oglu Ugur Öngün (33), "Bu yil insallah 80 ton Rusya’dan aldigimiz siparisimiz var. Rusya sarimsaklari antibiyotik firmasinda ilaçlara katiyor. Yeni pazarimiz olarak da 40 ton siparis ile Almanya var. Organik sarimsak oldugu için büyük bir firma ile anlasma yaptik ve insallah pazarimizi daha da genisletecegiz. Bu sarimsaklar Aksaray’in kendi ata tohumunda üretilmis bir çesit. Serbet ve sire orani fazla olup ilaç sanayisinde tercih edilen bir çesit. Islemesi daha kolay olan ve selenyum ile germanyum oranlari çok yüksek oldugu için özellikle kanserojen ilaçlarinda daha çok tercih edilerek katiliyor. Rekoltemiz bu yil geçen seneye oranla çok yüksek. Iklim degisikliginden dolayi biraz daha düsük bekliyorduk ama su an daha yüksek verim aldik. Rusya ve Almanya’ya giden sarimsaklari antibiyotik firmasinda ilaçlara kullaniyorlar" dedi.

Kaynak: İHA