Bakan Tunç Açiklamasi 'Dünyaya Örnek Olan UYAP Sistemimiz Basari Ile Uygulaniyor'

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, ’Güven veren ve erisilebilir adalet’ çerçevesinde yargida dijital dönüsüme büyük önem verdiklerini belirterek, "Bu kapsamda Ulusal Yargi Agi Sistemimiz (UYAP) dünyaya örnek gösterilecek bir proje haline geldi. UYAP’in etkinligi, her geçen gün bakanlik mühendislerince yerli ve milli imkanlarla gelistirilerek artiyor" dedi.

Bakan Tunç, 2000 yilinda hayata geçirilen UYAP’in bugün 2,1 milyon abonesinin bulundugunu, 54 kurumla 175 entegrasyonu oldugunu vurgulayarak, e-Devlet’te de 28 alanda hizmet verildigini kaydetti.



Portallar ve mobil uygulamalar aktif kullaniliyor

UYAP ile özellikle yargida yapay zekanin uygulanmasi noktasinda çalismalar sürdürdüklerini belirten Adalet Bakani Tunç, UYAP’ta ’Vatandas’, ’Avukat’, ’Arabulucu’, ’Uzlastirmaci’, ’Bilirkisi’, ’Kurum’ ve ’e-Satis’ portallarinda hizmet verildigini kaydetti.

Yapay zeka ile desteklenen, Bakanlik bünyesindeki mühendislerce tamamen yerli yazilimlarla olusturulan bu uygulamalarin, yargi süreçlerinin kisalmasini ve adalete erisimin kolaylasmasini saglandigini belirten Bakan Tunç, tüm portallarin aktif kullanildigini ifade ederek söyle konustu:

"Alternatif çözüm yollarimiz olan uzlastirma ve arabuluculuk portallari da çok aktif kullaniliyor. Kullanici sayisi uzlastirmada 378 bini, arabulculukta 329 bini asmis durumda. E-Satis portalinda ise kullanici sayisi 22 milyonu geçti. Türkiye Adalet Akademisinin Uzaktan Egitim Portali da yine Adalet Bakanligi Bilgi Islem Genel Müdürlügünce UYAP ortamina aktarilarak Akademi Portali hayata geçirildi. 64 mesleki ve kisisel egitimin yer aldigi portalda 3 milyon 610 bin kullaniciya egitim atandi. Hem vatandaslarimiz hem de yargi mensuplarimiz, tüm UYAP portallarimizdan yogun hizmet aliyorlar."

Avukat portali 180 binin üzerinde kullaniliyor

Avukat Portal Uygulamasi, 10 Ekim 2008 tarihinden itibaren 180 bin 619 avukat tarafindan kullanildi.

Avukatlarin adli islemlerini kolaylikla takip edebilmeleri, durusma ve kesiflere daha kolay katilabilmeleri ve bu suretle zaman kaybinin önüne geçilmesi amaciyla gelistirilen ve bugün 71 bin 137 kullanicisi olan CELSE Mobil Uygulamasi ise 2018 yili 5 Nisan Avukatlar Günü’nde avukatlarin kullanimina sunuldu.

Vatandas Portal ve UYAP Vatandas Mobil Uygulamasi

Ayni amaçla kurulan Vatandas Portal da hizmete basladigi tarihten itibaren 19 milyon 884 bin vatandas tarafindan kullanildi. Vatandas Portal bu sene 1 Ocak - 14 Haziran tarihleri arasinda ise 7 milyon 717 bin 392 vatandas tarafindan tercih edildi.

Ayrica E-Adalet Vatandas Mobil Uygulamasi ile vatandaslarin taraf olarak kayitli olduklari dava dosyalarini takip edebilmeleri saglandi.

UYAP Mevzuat ile yüksek mahkeme kararlarina erisim kolaylasiyor

Yine Adalet Bakanligi mühendislerince gelistirilerek hayata geçirilen UYAP Mevzuat mobil uygulamasiyla hakim, savci, avukat ve diger yargi çalisanlarinin mevzuat ve yüksek yargi kararlarina ulasabilmesine olanak tanindi. Internet üzerinden ücretsiz sekilde kullanilabilen ve tüm vatandaslarin da erisimine açik olan uygulama, 67 bin 769 kez indirildi.
Kaynak: İHA