Rize'de Sel Risklerini Azaltmada Kullanilacak Olan 8 Is Makinesi Dere Islahlarina Basladi

Rize’de sel ve taskin risklerini azaltmasi için kullanima gönderilen 8 is makinesi teslim alinarak dere islahlarina basladi.

Rize'de Sel Risklerini Azaltmada Kullanilacak Olan 8 Is Makinesi Dere Islahlarina Basladi
Sel, su baskini ve taskinlara yönelik risk azaltma, müdahale ve iyilestirme çalismalarinda kullanilacak olan ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 29 Nisan 2024 tarihinde AFAD Baskanligi’nda gerçeklestirilen törenle Karadeniz Bölgesi’ndeki 13 ile 111 adet is makinesi gönderildi. 111 is makinesinden 8’i ise Rize’ye gönderildi. Rize’ye gelen is makinelerinin teslim törenleri gerçeklestirildi.

Yapilan proje ile birlikte derelerde yapilacak temizlik ve islah çalismalari ile sel ve taskin risklerin azaltilmasi hedefleniyor. Yapilan teslim töreni öncesi AFAD Rize il müdürü Mehmet Salih Avci bilgilendirme sunumu yapti. Törene, Rize Valisi Ihsan Selim Baydas, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Daire Baskanlari, DSI Bölge Müdürlügünden görevliler ve il protokolü katildi.



“Ülkemizde sel ve taskin tek bir vatandasimizi kaybetmedigimiz bir döneme artik girmeyi arzu ediyoruz”

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Karadeniz bölgesinde 13 ile toplamda 111 tane is makinesinin teslim edildigini belirterek, “Devlet Su Isleri ile AFAD arasinda yapilan protokol geregi öncelikle Karadeniz Bölgemizdeki toplam 13 tane ilimize 111 tane ekskavatörü sevk ettik. Bu tabii çok önemli bir risk azaltma faaliyeti oldu. Özellikle son üç yila baktigimizda Karadeniz bölgemizde yaklasik bin 500 civarinda sel ve taskin olayinin meydan geldigini görüyoruz. Yine bu sel ve taskinlarda çok sayida vatandasimizi ne yazik ki yitirdigimizi biliyoruz. Tabii bunun disinda çok ciddi bir sekilde de maddi hasarin olustugunda hepimiz biliyoruz. Tabii risk azaltma bizim önceliklendirmemiz gereken konulardan bir tanesi. Özellikle deprem disinda ülkemize baktigimizda kimi yerlerde heyelan daha çok öne çikiyor. Kimi yerlerde sel ve taskin öne çikiyor ama bu bölgeye baktigimizda bunlarin her ikisinin hatta sel ve taskin disinda, heyelan disinda baska afet türlerinin de ne yazik ki zaman zaman karsimiza çiktigini görüyoruz. O yüzden bu tür faaliyetler son derece önemli. Ülkemizde sel ve taskin tek bir vatandasimizi kaybetmedigimiz bir döneme artik girmeyi arzu ediyoruz. Bu bizim en büyük temennimiz. Tabii isin bir baska boyutu da özellikle bir yandan bu temizlik yaptiginiz dere yataklari boyunca çok etkin bir sekilde taskin erken uyari sistemlerimiz gelistirirken diger yandan da tabii egitim ve farkindalik faaliyetlerimizi sürdürmemiz büyük önem tasiyor. Bugün de burada çok özel, bizim için çok onur verici, çok gurur verici bir töreni birlikte icra ediyoruz. Su anda 13 tane ilimizin bütün derelerinde 111 tane ekskavatörümüz haril haril çalismaya basladi.

Artik önümüzde tabii yogun bir sel ve taskinin olusabilecegi bir döneme giriyoruz. Insallah bu dönemden de en az zararla çikarak sonuçta bu projeyi de amacina ulastirmis oluruz” ifadelerini kullandi.

“Bunlar afet öncesi risk azaltmaya dair tedbirlerdir”

Teslim alinan is makinelerinin dere islahlarinda kullanilacagini ifade eden Rize Valisi Ihsan Selim Baydas, “AFAD ile DSI arasinda geçtigimiz aylarda Sayin Cumhurbaskanimizin tesrifiyle AFAD baskanliginda bir makine devir teslim töreni yapildi. Bugün de ilimize o törende teslim alinan ekskavatörlerin görev yerlerine ugurlanisi, görevlere baslangicini bir törenle ifa ediyoruz. Bunlar afet öncesi risk azaltmaya dair tedbirlerdir. Bu makinalar derelerin temizliklerinde görev alacaklar. Biz geçtigimiz günlerde afet risk azaltmasina yönelik çalismalar gerçeklestirdik. Yaklasik iki aydir bütün derelerimizde tespit ettigimiz noktalarimizi ortaklasa bir biçimde temizlikler yapiyoruz. Dere yataginin vaktinde temizleyebilirsek derenin bir yagista yükselmesiyle birlikte rahatlikla o yagisi alip denize götürebilecek imkani elde etmis oluyoruz. Bu makinalar hem yerli makinalar markasini da kullanmakta. Yerli makinalar olmasi hasebiyle önemlidir. Hem de kurumlarin is birligi açisindan önemlidir. Hayirli ugurlu olmasini temenni ediyorum. Buradan görev yerlerine ugurlayacagiz. Çayeli’ne, Kalkandere’ye, Salarha Deresi’ne, Findikli’da baslangiç itibariyle çalisacaklar. Oradaki görevlerini bitirdikten sonra da diger görevlere insallah aktarmis olacagiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA