Mersin'de 'Çocuk Çalistayi' Gerçeklestirildi
İçel Büyüksehir Belediyesi, Kadin ve Aile Hizmetleri Dairesi Baskanligi bünyesinde ’Çocuk Çalistayi’ düzenledi. Çalistayda, çocuklarla ilgili 5 yil boyunca izlenmesi gereken politikalar, stratejik eylem planlari, uygulanabilir, somut ve sürdürülebilir bir yol haritasinin olusturulmasi hedefleniyor.

"Vereceginiz bilgiler, önümüzdeki 5 yilda uygulamalarimizi dogrudan etkileyecek"
Kadin ve Aile Hizmetleri Dairesi Baskani Dokucu, çalistaya katilimin yogun oldugunu belirterek, "Çalistayimizda vereceginiz bilgiler, önümüzdeki 5 yilda uygulamalarimizi dogrudan etkileyecek. Dolayisiyla ince eleyip sik dokursaniz, kentimiz açisindan çok faydali olur. Bir önceki çalistayimizdaki önerilerin tamamina yakini uygulandi. Bunun da İçel’e çok güzel katkisi oldu. Dolayisiyla sizlerle fikir birligi içerisinde, sehrimiz için karar almaktan çok mutluyuz" dedi.
Kadin ve Aile Hizmetleri Dairesinin 4 yil önce kuruldugunu ifade eden Dokucu, her mahallede çalisma yapmak istediklerini, üzerinde durmak istedikleri en temel konulardan birisinin de çocuk istismari oldugunu kaydetti.
Kadin Çalistayi’nda da bu konu üzerinde durduklarini dile getiren Dokucu, bagimlilik konusuyla da mücadele etmek istediklerini vurgulayarak, "Bagimlilik dedigimiz zaman yasakli madde veya ekran bagimliligi olarak algiliyoruz. Ancak hepimizin evlerindeki televizyon bagimliligini da özellikle dikkate almanizi ve televizyonun aile yapisini nasil etkiledigi konusunda tartismanizi özellikle rica ediyoruz. Televizyon; hem aile baglarinin yeterince güçlenmemesi konusunda etki ediyor, hem de çocuklarin zaman kaybina neden oluyor" diye konustu.
"Yerel düzeyde çocuklara yönelik hedef ve politikalar olusturduk"
Sosyal Hizmetler Uzmani Ibrahim Halil Polat da çalistay kapsaminda yerel düzeyde çocuklara yönelik hedef ve politikalar olusturduklarini belirtti.
Çalismalarinda çocugun yüksek yararini esas aldiklarini ifade eden Polat, "Tüm kamu kuruluslari ve STK’larda çalismalarin ana noktasi, çocugun yüksek yararidir. Çocuk Isçiligi Masasi olarak çocuklarin sokakta maruz kaldigi tehlikelere, ihmallere ve istismara karsi neler yapabiliriz noktasinda görüsmeler sagliyoruz. Buradaki asil amaç, ‘mikro düzeyde biz bu çocugu sokaklardan nasil kurtarabiliriz?’ Bazi ebeveynlerde farkindalik olusmayabilir. Bu amaçla ‘kamu politikalarinda neler olusturabiliriz ve çocuklara sosyal ve ekonomik nasil destek saglayabiliriz?’ konusunda sürekli konusuyoruz" dedi.
"Çocuk isçiligi, her zaman içimizi acitan bir durum"
İçel Barosu Çocuk Haklari Merkezi Baskani Ezgi Simsek ise çocuk isçiliginin, her zaman içlerini acitan bir durum oldugunu dile getirdi. Çocuk yasta çalistirilan isçiler ve çocuklarin ihmal ve istismara maruz kalmasi konusunda neler yapilabilecegi ve üzerlerine düsen görevler hakkinda konustuklarini ifade eden Simsek, "Çözüm önerisi olarak sundugumuz seylerin basinda, öncelikli olarak ailelerin ekonomik durumlarinin tespit edilmesi ve belediye araciligiyla bu ailelere maddi anlamda katkilarin yapilabilmesi yer aliyor. Bunun disinda çocuklarin yasi geregi okulunu ve egitimini ihmal etmeksizin, bir yandan da sorumluluk ve özgüven saglayabilmek için yasina uygun islerde yasal olarak ve uygun görülen kriterlerde çalismasinin saglanabilmesi" diye konustu.
Bu konularda yapilmasi gereken uygulamalari çalistayda tartisma firsati bulduklarini vurgulayan Simsek, egitimlerle birlikte insanlarin farkindaliklarinin daha da artacagini kaydetti.
"Ögrenmenin en temel asamasinda iletisim sürecin yer aliyor"
’Çocuk ve Iletisim’ üzerine degerlendirmeler yapan İçel Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Taylan, ögrenmenin en temel asamasinda iletisim sürecinin yer aldigini ve bireylerin ögrendikçe sosyallestigini, bu süreçte de toplum kurallarini ögrendigini ifade etti.
Çalistayda özellikle çocuk iletisimi masasinin kurulmasinin önemli oldugunu vurgulayan Taylan, "Bizler de kendi alanlarimizla ilgili gelismeleri, bu konuda çalisan uzman insanlar olarak takdirle izliyoruz. Büyüksehir Belediyesinin bundan sonraki çalismalarina yön vermek üzere olusturacagi stratejik planlar için; konusunda uzman kisilerden, STK temsilcilerinden, kamu kurumlarinin temsilcilerinden ve biz akademisyenlerden geri dönüs istemesi ve bunlari da stratejik raporlarina yansitacak politikalara dönüstürmesi, bence çok az kurumun basarabildigi seylerden biri. Buradaki fikirlerin belediye tarafindan kullanilabilir politikalara dönüstürülmesi, her seyden önce İçel’e katki saglayacaktir" seklinde konustu.
Anne Çocuk Egitim Vakfi’nda (AÇEV) Baba Destek Egitim Programi Degisim Elçisi Arslan Bozdemir, kentlilik bilincini olusturan ortak bir dilin olusmasi için, bu tip çalismalarin olmasi gerektigini düsündügünü kaydetti.
