Uzmanlar Uyardi Açiklamasi 'Sicak Hava Ile Birlikte Kene Ve Parazit Tehlikesine Dikkat'

Aydin Veteriner Hekimleri Odasi Baskani Cemil Sahin, havalarin isinmasiyla birlikte artan kene ve diger parazit tehlikesine karsi vatandaslari uyardi. Sahin, yaptigi açiklamada, sicakliklarin artmasiyla birlikte kene, bit, pire gibi dis parazitlerin görülme sikliginda ciddi bir artis yasandigini belirtti.

Uzmanlar Uyardi Açiklamasi 'Sicak Hava Ile Birlikte Kene Ve Parazit Tehlikesine Dikkat'


Ülke genelinde havalarin isinmasiyla birlikte, keneler ve diger pek çok parazitlerin görülme sikligi hizli sekilde artisa geçtigini ifade eden Aydin Veteriner Hekimler Odasi Baskani Cemil Sahin, vatandaslarin ve evcil hayvanlarinin açik alanlarda daha fazla vakit geçirmesiyle bu parazitlerin olusturdugu risklerin arttigini vurguladi. Vatandaslara parazitlere karsi çesitli önlemler almalarini tavsiye eden Sahin, "Açik alanlarda vakit geçirirken parazit uzaklastirici sprey kullanmak, pantolon paçalarini çorap içerisine almak gibi uygulamalari göz ardi etmemeleri çok önemli" dedi.

Ayrica, eve döndüklerinde vücutlarini ve özellikle görünmeyen bölgeleri parazit varligina karsi kontrol etmelerini ve parazit görülmesi durumunda en yakin saglik kurulusuna basvurmalarini önerdi. Sahin, kene ve benzeri parazitlerin kirim Kongo kanamali atesi gibi ciddi zoonotik hastaliklari tasiyabilecegine dikkat çekti.

Evcil hayvan sahiplerinin ve çiftçilerin de dikkatli olmalari gerektigini belirten Sahin, "Evcil hayvanlarinin ve çiftlik hayvanlarinin antiparaziter uygulamalari için veteriner hekim ziyaretlerini ihmal etmemeleri gerekiyor. Evcil hayvanlar disari çikmasa bile, disaridan eve dönen vatandaslarimiz, kendilerinden evcil hayvanlarina parazit geçisini önlemek için önlemler almali" ifadelerini kullandi.

Sahin, parazitlerin ev hayvanlarinda yogun tüy örtüsü ve benzeri sebeplerle hizli bir sekilde çogalabilecegini ve hem hayvan hem de insan sagligina ciddi zararlar verebilecegini hatirlatti. Düzenli antiparaziter uygulamalarin aksatilmamasi gerektigini vurgulayan Sahin, "Ev hayvanlarina ve çiftlik hayvanlarina düzenli antiparaziter uygulamalarini yaptiran, kendileri için de uygun önlemleri alan vatandaslarimiz, koruyucu hekimlige sirtlarini dayadiklari için müsterih olabilirler" diyerek açiklamasini tamamladi.
Kaynak: İHA