Tüketici Hakem Heyetleri 4 Ayda 1,9 Milyar Liralik Uyusmazligi Karara Bagladi

Ticaret Bakanligi, bu yilin ilk 4 ayinda tüketici hakem heyetlerine 241 bin 53 basvuru yapildigini açikladi. Basvurularin toplam mali degeri ise yaklasik 1,9 milyar lira olarak belirlendi.

Tüketici hakem heyetleri 29 yildir tüketiciler ile satici veya saglayicilar arasinda yasanan uyusmazliklarin çözüm üretmeye devam ediyor. Ticaret Bakanligindan yapilan yazili açiklamaya göre 29 yilda yaklasik 17 milyon uyusmazlik yargiya intikal etmeden karara baglandi. Bakanliktan yapilan açiklamada, tüketici hakem heyetlerine bu yilin ilk dört ayinda toplam 241 bin 53 adet basvuru yapilirken, 247 bin 966 adet uyusmazlik tüketici hakem heyetleri tarafindan karara baglandi. Basvurularin toplam mali degeri ise yaklasik 1,9 milyar lira olarak belirlendi.

En çok ayakkabilar sikayet edildi

Yapilan açiklamada, tüketici hakem heyetlerine yapilan basvurular ürün ve hizmet bazinda degerlendirildiginde ilk sirada yüzde 12,8 ile ayakkabilara yönelik sikayetler, yüzde 5,67 ile kredi karti üyelik ücreti, yüzde 4,68 ile kiyafet, yüzde 4,25 ile cep telefonu, yüzde 3,94 ile mobilya, yüzde 3,31 ile internet abonelikleri ve yüzde 2,48 ile GSM aboneligi yer aliyor. Sektörel bazda ise ayni dönemde en çok yüzde 57,72 ile perakende ticaret alaninda basvuru yapildi. Bu alani yüzde 10,63 ile finansal hizmetler ve yüzde 8,83 ile abonelik hizmetleri sektörlerine yönelik basvurular takip etti.

Öte yandan yapilan açiklamada, bu dönemde yapilan basvurularin yaklasik yüzde 67’sinin e-Devlet üzerinden elektronik ortamda gerçeklestirildigi kaydedildi.
Kaynak: İHA