Amasra Faciasinda Ara Kara Bekleniyor

Bartin’in Amasra ilçesinde 43 isçinin hayatini kaybettigi maden faciasiyla ilgili 7’si tutuklu, 23 kisinin Bartin Agir Ceza Mahkemesi’nde yargilandigi davanin 7’nci durusmasi genis güvenlik önlemleriyle basladi. 28 sanik ve 158 tanik dinleyen mahkeme heyetinin facianin meydana geldigi ocakta kesif yapilip yapilamayacagi hakkinda karar vermesi bekleniyor

Amasra Faciasinda Ara Kara Bekleniyor
Türkiye Taskömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlügü’nde 14 Ekim 2022’de 43 isçinin öldügü, 9 isçinin de yaralandigi patlama sonrasinda 7 kisinin tutuklu 23 kisinin Bartin Agir Ceza Mahkemesi’nde yargilandigi davanin 7. durusmasi basladi.

Bartin Adliyesi’nin giris katinda olusturulan durusma salonu ile adliye binasi çevresinde genis güvenlik önlemleri alindi. Bugünkü durusmada, mahkemeye ulasan ve patlamanin yasandigi bölgenin kesif için açilabilme ihtimalinin incelenmesiyle ilgili bilirkisi ön raporlari ile TTK’nin rapora verdigi cevap okundu. Taraflarin rapor ve cevaplar hakkinda beyanlari dinlenilmesine devam eden mahkeme heyetinin patlamanin meydana geldigi ocakta kesif yapilip, yapilamayacagi konusunda karar vermesi bekleniyor.

Durusma öncesinde ise sehit olan madencilerin aileleri, avukatlari, CHP Bartin Milletvekili Aysu Bankoglu, CHP Il Baskani Ismail Cem Akyol, Amasra Belediye Baskani Recai Çakir ve bazi partililer, dava öncesinde adliye binasi önünde basin açiklamasi yapti.

Madenci aileleri adalet yerini bulsun istiyor

Faciada hayatini kaybeden madencilerden Rasim Bulut’un babasi Asim Bulut, yasanan facianin ardindan zor günler geçirdiklerini anlatarak, mahkeme heyetinden sorumlularin bir an önce belirlenerek cezasinin verilmesini istedi. Asim Bulut, ‘’Çocuklarimiz göz göre göre gitti. Burada 150 kisi dinlendi, konustular. Suçlular belli. Ama adalet henüz yerini bulmadi. Bizim çocuklarimizi bile bile gönderdiler. Hakkimizi arayacagiz. Kendim 2 sefer kalp krizi geçirdim. Esim diyaliz makinesine bagli. Esim haftada bir sefer diyalize giriyordu, çocugumun vefatindan sonra, 3 sefer diyalize girmeye basladi.

Su anda da diyaliz makinesine bagli. Yavrularimiz yetim kaldi. Torunum da az önce buradaydi. Torunum köye, babasinin mezarina geliyor da, ‘dede benim babam burada’ diyor. Bunlar cezasiz kalmasin’’ dedi.



16 ay sonra gelen sorusturma iznine dikkat çekti

CHP Bartin Milletvekili Aysu Bankoglu, ise kurum yöneticileri hakkindaki sorusturma izninin 16 ay sonra geldigini hatirlatarak, ‘’Bazi müfettisler ve TTK yöneticileri hakkinda görevi kötüye kullanmadan dolayi sorusturma izni 16 ay sonra çikti, biz bunu kabul etmiyoruz. Burada kasit ihtimali vardir, biz bu sekilde yargilamanin yapilmasini istiyoruz. 16 ay sonra çikan sorusturma iznini kabul etmiyoruz, bu isin takipçisiyiz ve bu takibi asla birakmayacagiz. Bu hepimizin davasidir. Bu hepimizin acisi, Bu hepimiz o yüzden de bu davaya hep birlikte sahip çikmak zorundayiz” ifadelerini kullandi.

Sorusturmanin ardindan 8 yönetici tutuklanmisti

Yaklasik 15 ay önce meydana gelen facianin ardindan baslayan sorusturmada, aralarinda gözaltina alinan Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardimcisi Salih Atmaca, Isletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, Is Güvenligi ve Egitim Basmühendisi Volkan Soylu, Basmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Sahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydin ve Ibrahim Hakan Menges tutuklanirken,15 kisi de adli kontrol sartiyla serbest birakilmisti.

Savciligin hazirladigi 195 sayfalik iddianame Bartin Agir Ceza Mahkemesi tarafindan kabul edilmis, 25 Nisan’da görülen il durusmada, Müdür Yardimcisi Salih Atmaca tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakilmisti.

6 durusmada 23 sanik 158 tanik dinlendi

Yargilama esnasinda bugüne kadar 6 durusma görülürken, davalarda 23 sanik ile 158 tanik da dinlendi. 116 müstekinin yer aldigi savcilik iddianamesinde 116 ise tutuklu bulunan dönemin Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Isletme Müdürü Selçuk Ekmekci, Is Güvenligi ve Egitim Basmühendisi Volkan Soylu ve Basmühendis Mehmet Tural hakkinda yasamini yitiren her madenci için ‘kast ile öldürme’ suçundan 25 yila kadar hapis istendi. Ayrica bu yöneticiler hakkinda kasten yaralama’ suçundan da, agir yaralanan 4 madencinin her biri için 4 yila kadar hapis cezasi talep edildi. Diger 19 sanigin ise ’Bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olma’ suçundan 22 yil 6’sar aya kadar hapsi istendi.
Kaynak: İHA