Bayraktar AKINCI'dan Deniz Hedeflerine Tam Isabet

Bayraktar AKINCI TIHA, deniz üstünde seyreden hareketli ve sabit hedeflere yönelik gerçeklestirilen atis testlerini basariyla tamamladi. Bayraktar AKINCI, milli elektro-optik sistem ve yerli mini akilli mühimmatlari kullanarak deniz hedeflerini basariyla imha etti.

Bayraktar AKINCI'dan Deniz Hedeflerine Tam Isabet
Savunma Sanayii Baskanligi liderliginde yürütülen AKINCI Projesi kapsaminda Baykar’in milli ve özgün gelistirdigi Bayraktar AKINCI Taarruzi Insansiz Hava Araci’na (TIHA) yerli mühimmat ve alt bilesenlerin entegrasyonu basariyla sürüyor. Bu çerçevede Bayraktar AKINCI, önemli bir atis testini daha basariyla geçti.

Hareketli deniz hedefini basariyla vurdu

Baykar’in milli ve özgün olarak gelistirdigi Bayraktar AKINCI, deniz üstünde gerçeklestirilen atis testini basariyla tamamladi. Tekirdag’in Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçus Egitim ve Test Merkezi’nden Mini Akilli Mühimmatlar ve ASELFLIR-500 ile havalanan Bayraktar AKINCI, testin ilk asamasinda 30 bin feet irtifadan deniz üstündeki sabit hedefi MAM-T ile tam isabetle vurdu. Testin ikinci asamasinda ise milli TIHA, MAM-L ile deniz üstünde seyreden Albatros IDA’yi (Insansiz Deniz Araci) yine 30 bin feet irtifadan basariyla imha etti. Bayraktar AKINCI, deniz hedeflerine karsi gerçeklestirdigi basarili atis testleri ile mavi vatandaki etkisini gözler önüne serdi.

ASELFLIR-500 ile nokta atis

Daha önce de 22 Subat’ta icra edilen testlerde Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafindan milli olarak gelistirilen sinifinda dünyanin en iyi elektro-optik sistemi olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Kesif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak ilk kez deniz üstünde seyreden Albatros IDA’yi basariyla imha etmisti.

AKINCI C gökyüzünde

24 Subat’ta gerçeklestirilen test faaliyetinde Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kaldi. Uçus sirasinda aerodinamik parametre adimlari basariyla test edildi. Bayraktar AKINCI C, 2 X 850 HP olmak üzere toplamda 1700 HP sahip oldugu güç ile sinifinin en etkili ve kabiliyeti muharip platformu olacak. Ilk uçusunu 6 Aralik 2019’da yapan Bayraktar AKINCI TIHA, 29 Agustos 2021’de envantere girdi. Yakin dönemde 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B, Türk güvenlik güçlerinin yani sira basta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine de girmeye basladi.



50 bin saat göklerde kalabiliyor

Türkiye’nin ilk milli insansiz hava araçlarini üreten Baykar’in milli ve özgün olarak gelistirdigi Bayraktar AKINCI TIHA, 50 bin uçus saatini basariyla tamamlayarak, Türk havacilik tarihinde önemli bir kilometre tasini daha geride birakti.

Ihracat sampiyonu

Baslangiçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklari ile yürüten Baykar, 2003 yilindaki IHA Ar-Ge sürecinin baslangicindan itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yillarinda Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre savunma ve havacilik sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Baskanligi tarafindan 2023’te de sektörün ihracat sampiyonu oldugu açiklanan Baykar, geçen yil 1.8 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Son yillarda gelirlerinin yüzde 90’indan fazlasini ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacilik sektöründeki ihracatin 3’te 1’ini tek basina yapti. Dünyanin en büyük SIHA ihracatçisi olan Baykar’in hâlihazirda imzalanan sözlesmelerinin yüzde 97.5’i ihracat kaynakli gerçeklesti. Bayraktar TB2 SIHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TIHA için ise simdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlasmasi imzalandi.
Kaynak: İHA