Baklagillerin Kraliçesi Olarak Adlandirilan Eber Sarisi Için Denetimler Arttirildi

Türkiye’nin en degerli endemik bitki türlerinden biri olan ve Afyonkarahisar’in Bolvadin ilçesinde Eber Gölü kiyisinda yetisen ‘Eber Sarisi’nin korunmasi için jandarma ekipleri devriye gezmeye baslarken çiçegi koparmanin cezasinin ise bu yil 387 bin 141 TL oldugu belirtildi.

Baklagillerin Kraliçesi Olarak Adlandirilan Eber Sarisi Için Denetimler Arttirildi
Eber Sarisi bu yil da çiçek açti. Essiz güzelligi ile kendisine hayran birakan Eber Sarisi’ni korunmasi için Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü ve jandarma ekipleri yogun ugras veriyor.

Baklagillerin kraliçesi olarak adlandirilan Eber Sarisi (Vuralia turcica- Thermopsis turcica)çiçek dünyada sadece Eber ve Aksehir Gölleri’nin çevresinde yetisiyor. Eber Sarisi bu sene de essiz güzelligi ile açti. Içeriginde bulunan antioksidan ve antimikrobiyal maddeler sayesinde ilaç sanayinde kullanilma potansiyeli mevcut. Eber Sarisi yeryüzündeki yaklasik 18 bin baklagil türü içerisinde tek çiçekten 3 meyve veren tek tür olarak biliniyor. Bu özelligi ile dünya üzerinde essiz bir öneme sahip genetik kaynak olarak bilinmekte.

Afyonkarahisar Il Jandarma Komutanligina bagli Çevre, Doga ve Hayvanlari Koruma Tim Komutanligi ve Bolvadin Doga Koruma ve Milli Parklar Sefligi ile müsterek olarak Bolvadin ve Çay ilçesi sinirlari içerisinde kalan bölgede devriye gezdi. Ilgili kanun maddesi geregince koparilmasi ya da zarar verilmesi yasak olan Eber Sarisi için denetim yapildi. Yapilan açiklamada çiçegi koparmanin cezasinin ise 387 bin 141 TL oldugu kaydedildi.
Kaynak: İHA