Nasrettin Hoca'yi Genç Kusaklara Tanitmak Için Market Arabasindan Yaptirdigi Esegiyle Sokak Sokak Geziyor

Yozgat’ta, Nasrettin Hoca kiligina giren emekli ögretmen Ertugrul Kapusuzoglu, market arabasindan yaptirdigi maket esegiyle cadde ve sokaklarda gezerek, Türk mizahinin en büyük nüktecisi Nasrettin Hoca’yi gelecek kusaklara aktarmaya çalisiyor.

Nasrettin Hoca'yi Genç Kusaklara Tanitmak Için Market Arabasindan Yaptirdigi Esegiyle Sokak Sokak Geziyor
Yozgat’ta 68 yasindaki emekli Türk Dili ve Edebiyati ögretmeni Ertugrul Kapusuzoglu, insanlari güldüren ve düsündüren Nasreddin Hoca’yi vatandaslara ve çocuklara tanitmak ve bu kültürü yasatmak için büyük çaba harciyor. Alisveris arabasi, kumas ve deriden yaptirip "Alakaçan" adini verdigi maket esegi ile Nasrettin Hoca kiyafeti giyerek cadde ve sokaklarda dolasan Kapusuzoglu, vatandas ve çocuklarla bulusup ünlü Türk mütefekkiri ile ilgili fikralari anlatiyor.

Kapusuzoglu’na vatandaslar yogun ilgi gösterip fotograf çektirirken, maket esege de çocuklar binip gezme imkani buluyor.

“Nasrettin Hoca’yi dünyaya tanitacagim”

Nasrettin Hoca’yi Yozgat’in disinda Türkiye’de ve dünyada tanitacagini söyleyen Ertugrul Kapusuzoglu, “Nasrettin Hoca tesadüfen dogmus, olusturulmus bir karakter degil. Ben 30 sene lisede ögrencilerimle sahneye koydum, 20 sene önce de Ankara Gazi Üniversitesi’nde Nasrettin Hoca’yi sahneye koydum ama artik ögrencilerim yok. Ben de bunu tek kisilik oyuna düsürmeye karar verdim, epeyce de bunu sahneledim ve oynadim. Tabi ki Yozgat bundan faydalanacak, Türkiye de taniyacak ama ben dünyada da en kisa zamanda Nasrettin Hoca oyununu oynayacagim. Nasrettin Hoca Türk ve dünya mizahinin da günesidir. Kendisi sadece gülünecek, komik bir adam degil o bir kaymakam, belediye baskani, müftü ve atabeydir, ögretmendir. Çocuklar kisminda evet gülmeceler var ama büyüklere oynarken düsündürmeler var, onu tanimamiz lazim” dedi.



“Nasrettin Hoca’da büyük dersler, güzellikler var”

Alisveris sepetinden yapip adini “Alakaçan” koydugu maket esegine vatandaslarin ilgi gösterip fotograf çektirdigini ve çocuklarin esege bindigini de söyleyen Kapusuzoglu, “Nasrettin Hoca’yi yürütmekte zorladik onun için bir alisveris sepetini üstünden kestik ve Alakaçan’i yaptik. Bu beni çok yordu, simdi de ikinci bir esek yapiyoruz, birincisi Yozgat’ta kalacak ikincisiyle biz Ankara’dan baslayip Türkiye’yi gezecegiz. Kesinlikle iddialiyim Nasrettin Hoca’yi dünyaya tanitacagim. Onu sevmemek mümkün degil ve her Türk vatandasinin Nasrettin Hoca’yi kesinlikle tanimasi lazim. Onda bize çok büyük dersler ve güzellikler var. Her seyi ile Nasrettin Hoca bizim, sahip çikmaliyiz” seklinde konustu.



“Çocuklarimiza kültürümüzü ögretiyor”

Cumhuriyet Meydani’nda çocugunu maket esege bindiren vatandaslardan Ismail Bozdemir ise, “Çok güzeldi, çocuklarimiza geçmisimizi ve göreneklerimizi ögretiyor. Çocuklar da mutlu oluyor, Nasrettin Hoca’yi, kültürümüzü tanimis oluyorlar. Bizim çok hosumuza gitti” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA