Gümüshane'de Badem Çaglasi Bereketi

Gümüshane kent merkezinin simge zirvelerinden Kusakkaya’nin eteklerindeki hazine arazilerine 1962 yilinda dönemin Belediye Baskani merhum Sebahattin Aytaç’in girisimleriyle dikilen badem agaçlari her yil meyve vermesine ragmen toplanmadigi için dalinda çürüyor.

O zamanlar çorak olan bölgeyi agaçlandirmak için dikilen badem agaçlari yillardan beri sezonun ilk meyvesi olarak Gümüshane daglarini süslüyor. Çiçek açtigindaki görüntüsüyle essiz bir manzara sunan bölgede her yil bugünlerde çaglalar yenilebilir hale geliyor.

Manavlarda 100 TL, Gümüshane’de bedava

Tamamen dogal sartlarda ilaç ve gübresiz olarak kendiliginden büyüyen binlerce agacin oldugu alanda kimsenin toplamamasi nedeniyle çaglalar her yil dalinda çürürken, Çamlica Mahallesi sakinleri vatandaslari manavlarda kilogrami 100 TL’den satilan badem çaglasini ücretsiz olarak toplamaya davet etti.

Hasat yalnizca 20 gün sürüyor

Bahar mevsiminde yalnizca 20 gün görülebilen ve sezonun ilk meyvesi olan badem çaglasi Çamlica ve Karaer Mahallesi’nin yüksek kesimlerine 1962 yilinda dönemin Belediye Baskani merhum Sebahattin Aytaç’in girisimleriyle basta askeri birlikler olmak üzere çok sayida vatandasin katkisiyla dikilmisti.

Sifa deposu çagla

Içeriginde bol miktarda fosfor, azot ve potasyum bulunmasinin yaninda bagisiklik sistemini güçlendiren, yüksek dozda C ve E vitamini ile selenyum içermesi nedeniyle çok sayida hastaliga karsi koruyucu oldugu biliniyor.

An itibariyle Gümüshane’deki manavlarda kilogrami 100 TL’den satilan badem çaglasinin Bayraktepe ve civarindaki binlerce agaçta ücretsiz olarak toplanabilecegini kaydeden Çamlica Mahallesi sakinlerinden Ali Ates, vatandaslari çagla toplamaya davet etti.

“Dallari bütün Gümüshane’ye yetecek bir sekilde bademle dolu”

Çamlica Mahallesi Bayraktepe mevkisinde Kusakkaya Dagi’nin eteklerinde Gümüshane’yi ayaklarinin altina aldiklari bir manzara esliginde badem topladiklarini kaydeden Ates, “Gümüshane’de 1962 yilinda o günkü belediye baskani rahmetli Sebahattin Aytaç tarafindan dikilen badem agaçlari 60 yilin sonunda bugün bütün Gümüshane’nin daglarini sardi. Bu badem agaçlari bu sene de çiçeklerin donmamasi sebebiyle dallari bütün Gümüshane’ye yetecek bir sekilde bademle dolu” dedi.



“Kilosu 100 liradan satilan badem agaci burada bedava”

Gümüshane halkini çarsidan, pazardan alacaklari bademler yerine hafta sonlarini da degerlendirerek taze bir sekilde badem toplamak için bölgeye davet eden Ates, “Gümüshane’nin üst kesimlerindeki bu bölgeyi taslik alandan, çorakliktan kurtarmak için o günkü askeri birliklerin de yardimiyla merhum Sebahattin Aytaç tarafindan yönlendirilerek bu bademler dikildi. Su anda büyük büyük agaçlar oldular ve üzerleri gerçekten müthis derecede güzel bademlerle dolu. Onun için Gümüshane halkini buralardan badem toplamaya davet ediyorum. Gelsinler taze ve güzel bademlerden yesinler. Bulundugumuz bölge Gümüshane’nin üst kesimlerinde ve Gümüshane’yi ayaklarinin altina alacak bir sekilde bir ortamda bulunuyoruz. Buraya dikilen badem agaçlari mevsimin ilk ürünleri. Yani bugün tezgahlarda daha birkaç gün önce kilosu 100 liradan satilan badem agaci su anda bedava. Onun için hem burada gelsinler pikniklerini yapsinlar hem de gelsin bademlerini toplasinlar. Müsait olan herkesi buraya davet ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA