Yazar Eyüp Beyhan'dan Cumhuriyetin 100'Üncü Yilina Özel 'Modern Türkiye'nin Yüz Düsünürü' Eseri

Yazar Eyüp Beyhan’nin Cumhuriyetin 100’üncü yilina özel olarak yazdigi ve geçmisten günümüze önemli düsünürleri kaleme aldigi “Modern Türkiye’nin Yüz Düsünürü” eseri yayimlandi.

Yazar Eyüp Beyhan'dan Cumhuriyetin 100'Üncü Yilina Özel 'Modern Türkiye'nin Yüz Düsünürü' Eseri
Kültür ve Turizm Bakanliginin destekledigi, Yazar Eyüp Beyhan’in, “Modern Türkiye’nin Yüz Düsünürü” eseri 5 cilt olarak Kadim Yayinlarindan çikti. Cumhuriyetin 100’üncü yil anisina 100 düsünür eserinde, Milliyetçi, Islamci, sol-sosyalist ve liberal düsünce öncüleri yer aliyor.

5 ciltlik bu eserde, Osmanli’nin son yillari, Mesrutiyet döneminden Cumhuriyetin ilk yillarina ve günümüze kadar devam eden 100 yillik Cumhuriyet tarihine fikir ve düsünceleriyle katki sunmus aydinlarin fikir hareketleri, siyasal ideolojiler yer aldi. Bu yönüyle kaynak bir eser konumunda yer alan eserin tamamlanmasi 3 buçuk yil sürdü.

Eserleriyle Türkiye’de degil ayni zamanda uluslararasi alanda da etkisini gösteren düsünürlerin her biri kendi kitlesi üzerinde önemli olmakla birlikte, olusturdu düsüncelerin hangi siyasal düsünceden olursa olsun toplum nezdinde bir karsiligi bulunuyor. Bu nedenle kitap, siradan günlük siyasal mesgalenin ötesinde yapilan analizlerden yola çikiyor, tarihin kirilma noktalarinda yer alan düsünürleri inceliyor.

Kitapta, Riza Nur, Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Nihal Atsiz, Hilmi Ziya Ülken, Ahmet Hamdi Tanpinar, Halide Edip Adivar, Behice Boran, Hikmet Kivilcimli, Mehmet Ali Aybar, Yasar Kemal, Sezai Karakoç, Nurettin Topçu, Ioanna Kuçuradi, Necati Öner, Saban Teoman Durali, Süleyman Nazif, Mehmet Akif Ersoy, Hasan Basri Çantay, M. Hamdi Yazir, Said Nursi, Abdürrahim Rahmi Zapsu, Mehmed Zahid Kotku, Mahmud Sami Ramazanoglu, Cemil Meriç, Necip Fazil Kisakürek, Nazim Hikmet Mehmet Uzun, Fuat Sezgin, Ali Fuat Basgil, Halil Inalcik, Orhan Pamuk, Fikret Baskaya gibi ünlü düsünür ve yazarlarin hayatlari ve eserleri savunduklari düsünceleri yer aliyor.

Yazar Eyüp Beyhan, eseri hakkinda yaptigi açiklamada, “Cumhuriyetin 100. yilina özel olarak, Türk düsünce tarihine damga vuran 100 önemli düsünür üzerine eser ortaya koymak, bu isimlere bir vefa göstergesidir. Bu düsünürler, fikirleri ve katkilariyla Türkiye’nin siyasal, sosyal, iktisadi, kültürel, edebi ve bilimsel gelisimine önemli ölçüde katkida bulundular. Bu takdimde sadece birkaç isme yer verebilmek mümkündür ancak Türk düsünce dünyasinin çesitliligi ve zenginligi göz önüne alindiginda, bu 100 ismin seçimi oldukça kapsamli ve temsil edicidir. Her biri, kendi döneminde ve sonrasinda Türkiye’nin entelektüel ve kültürel mirasina önemli katkilarda bulunan, düsünceleriyle iz birakan büyük sahsiyetlerdir. Bugün, Türk düsünce tarihine bu büyük mirasin isiginda bakmak, Türkiye’nin gelecegine dair daha derin bir anlayis gelistirmemize yardimci olacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA