Palandöken Açiklamasi 'Perakende Yasasi Tüketiciyi Enflasyondan Korur'

Enflasyonla mücadeleden randiman alabilmek için Perakende Yasasi’nin zaman kaybedilmeden düzenlenmesi gerektigini ifade eden TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Perakende yasasi tüketiciyi enflasyondan korur. Herkes kendi isini yaparsa rekabet edebilme sansi dogar” dedi.

Palandöken Açiklamasi 'Perakende Yasasi Tüketiciyi Enflasyondan Korur'
Herkesin kendi isini yaparak rekabet edebilme sansi olmasi gerektiginin altini çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Tedbirin en basta alinmasi lazim. Yani göç yolda düzelir mantigi bu enflasyonun baskilanmasina, yapilan bu kadar çalismanin heba olmasina mani olamiyor. Herkes kendi isini yapacak ve rekabet edebilme sansi olacak. Esnafi siz magazanizda tezgâhtar, çiftçiyi tarlada isçi yaparsaniz, enflasyonun önlenmesi ile ilgili tedbirleri yasal zorunluluk haline getirmezseniz her sey heba olur. Yazin deniz malzemesi, ilkbaharda badana, boya, hirdavat malzemesi, sonbaharda okullarin açilmasiyla birlikte kirtasiye malzemesi gibi 415 meslek dalini ilgilendiren tüm ürünler tek bir yerde satilirsa fiyatlarin düsmesini beklemek gerçekçi olmaz. Yapilacak sey belli. Anayasa’nin 173. Maddesinde belirtildigi gibi devletimiz esnaf ve sanatkari koruyucu tedbirleri vakit kaybetmeden almalidir” diye konustu.

“Mesleki egitime önem verilmesi baba ocaginda olur”

Usta çirak iliskisinin ve Ahilik kültürünün olmadigi sistemde enflasyonla mücadelenin mümkün olmadigini ifade eden Palandöken, “Esnafin çalistigi alanlardaki tüm is kollarinda usta çirak iliskisinin olmadigi yerlerde fiyatlari asagi çekmek mümkün degil. 900 yildir süregelen Ahilik felsefesinin temel amacinda ben siftah ettim komsum etmedi deyip ona is göndermek, alisveris için yönlendirmek var. Eger bunun gibi kaliteli ve vasifli ticaret olmazsa tekelci zihniyetle fiyatlar her gün biraz daha artar. Çünkü tek bir tusla tüm vilayetlerdeki fiyatlari kontrol edebiliyorlar. Konuyla ilgili yapilan çalismalar var ancak mesleki egitime önem verilmesi baba ocaginda olur. Verilen hizmetin Ahilik kültürüne uygun bir sekilde, çirak-kalfa-usta yetismesine katki saglamasi hem kültürümüz açisindan hem de enflasyonla mücadele açisindan çok önemli” seklinde konustu.

Kaynak: İHA