Giresun'un Köyünden 50 Ülkeye Meyveli Soda Ihraç Ediyorlar

Giresun’un 200 nüfuslu Inisdibi köyü meyve aromali maden suyu üretimi ile dikkat çekerken, yöredeki fabrikada islenen meyveli sodalar dünyanin 50 ülkesine ihraç ediliyor.

Giresun'un Köyünden 50 Ülkeye Meyveli Soda Ihraç Ediyorlar
Giresun’un Inisdibi köyünde sifali olarak bilinen kaynak suyun ekonomiye kazandirilmasiyla baslayan hikayeyi anlatan Giresun Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani ve Fresa Yönetim Kurulu Baskani Hasan Çakirmelikoglu, bugün 200 nüfuslu bir köyden 50 ülkeye ihracat yaptiklarini söyledi.



Gida toptanciligi yaparken, markalarinin dogusunun bir sohbet ortaminda basladigini anlatan Hasan Çakirmelikoglu, “Bizim asil isimiz gida toptanciligi yapmakti. 1997 yilinda bir sohbet ortaminda konusurken yöremizde bir sifali su olarak bilinen Inisdibi maden suyunu satin alma fikri ortaya çikti. Yapilan incelemelerde mineral bakiminda Inisdibi maden suyu dünyanin en kaliteli maden sulari arasinda oldugu tespit edildi. Biz de bu ise ilk olarak maden suyu olarak basladik. Daha sonra meyve aromali maden suyuna geçis yaptik. Tabi bunu pazarda kabul ettirmek hiç de kolay olmadi. Bir sektör çikiyor ortaya ve kimse bilmiyor, gazoz desen gazoz degil, kola desen kola degil, herhangi bir konsepte ürünü yerlestiremiyorlar. Ancak, bugün meyve aromali maden suyu olarak içecek sektöründe bir konsept olustu. Hangi is yapilirsa yapilsin gelisim olmadigi sürece yenilik saglanamiyor. Ar-Ge çalismalarimizla çesitlerimizi artirmaya devam ediyoruz” dedi.

Bugün 200 haneli bir köyden yurt içinin yani sira 50 ülkeye ihracat yaptiklarini da anlatan Çakirmelikoglu, “Firmamiz yöre insanina istihdam imkani saglamasinin yani sira hem yöre hem de ülke ekonomisine katki saglamaktadir. Bugün 200 haneli bir köyde üretim yapan firmamizin Bursa’da da bir kolu vardir. Grup olarak bünyemizde 300 kisiye istihdam saglamaktadir. Önceligimiz yöre insanimizi istihdam etmektir. Giresun’da 200 haneli bir köyde dogan ürünlerimiz yurt içinde pazar lideri olmamizin yani sira içerisinde Avrupa Birligi, Uzak Dogu ve Orta Dogu ülkelerin yer aldigi 50’ye yakin ülkeye ihracat yapilmaktadir” diye konustu.

Basarili olmanin sirrini da açiklayan Çakirmelikoglu, ”Her seyden önce bu isin sirri sadece kaliteli ürün üretmekten geçmiyor. Ürettigin bu ürünleri talepler dogrultusunda iyi bir pazarlama agiyla müsteriye ulastirmak da gerekiyor. Istedigin kadar kaliteli ürün üret eger bunun dagitiminda sorun yasiyorsa basarili olamazsin. Tabi bizim kaliteli ürün üretmemizin basinda ise maden suyumuzun dünyanin en kaliteli maden sulari arasinda yer aldigini da belirtmek gerekiyor” dedi.

Kaynak: İHA