Prof. Dr. Kadir Aydin Açiklamasi 'Elektrikli Araçlarda Hava Sicakligi 45 Dereceyi Geçince Yangin Riski Artiyor'
Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Aydin, son zamanlarda siklikla karsilasilan elektrikli araç yanginlarinin en büyük nedeninin araçlarin bataryalarinda kullanilan lityum-iyon piller oldugunu söyleyerek, "Hava sicakligi 45 dereceyi geçince yangin riski artiyor" dedi.

Örnek bir elektrikli otomobil yangini videosu üzerinden yangin çikma nedenlerinden bahseden Aydin, sogutma ve dayaniklilik üzerine ar-ge çalismalari gerçeklestirdiklerini belirtti.
"Yangini önlemenin yolu pilin sicakligini düsük tutabilmek"
Pil üzerinde hangi bölgelerin daha sicak olduguna yönelik arastirmalar gerçeklestirdiklerini belirten Aydin, lityum-iyon pillerin belirli bir sicakliga ulasmalarinin ardindan patlamaya basladigini ifade etti.
Aydin, "Pil paketlerinin içerisindeki hücrelerin hiçbir zaman 73 derecenin üzerine çikmamasi lazim. 60 derecenin üzeri tehlike. Bunun haricinde darbeye bagli olarak pillerden bir tanesi bile hasar alirsa bütün paketi yok eder. Tabi dis hava sicakligi artinca pil sicakliklari da hizla yükseliyor. Önemli olan pilin içindeki sicakligini düsük tutabilmek. Eger biz pili maksimum 45-50 derecelerde tutabilirsek zaten bu tür yanginlar kolay kolay olusmaz. Hem hava hem de çesitli sivilar ile sogutmaya yönelik ar-ge çalismalarimiz sürüyor. Bizim amacimiz bataryalari 40 derecenin üzerine çikarmamak" dedi.
Piyasada artan elektrikli araç sayisi ile elektrikli araç yanginlari ile daha sik karsilasilmaya baslandigina dikkat çeken Aydin, "Hem yerli araçlarimiz var, hem de Çin veya Avrupa’dan bol miktarda elektrikli araç ülkemize geliyor. Araç sayisinin artmasina bagli olarak elektrikli araç yanginlarinin sayisinda artis meydana geldi. Araçlarda meydana gelen yanginlarin temel sebebi, bizim elektrikli araçlarda lityum-iyon bataryalari kullanmamizdan kaynaklaniyor. Bataryalarda ’lityum’ tuzlarindan olusturulan çok yanici bir madde kullanilmakta. Eger yüksek sicaklikta olursa veya herhangi bir sekilde bunlar sizar veya patlarsa havanin nemi ile birlestigi taktirde yanici bir hal alir. Bu da araçlarin tutusmasina neden olur" seklinde konustu.
"Yaz mevsiminde hizli sarjlardan kaçinmak lazim"
Yaz aylarinda artan hava sicakliklari ile birlikte otomobillerin batarya sagligina özen göstermeleri konusunda araç sahiplerini uyaran Aydin, "Özellikle yaz mevsiminde hava sicakligi 45 derece ve üzerine çiktigi taktirde hizli sarjlardan kaçinmak lazim. Çok hizli desarj yapmamak, gaz pedalina biraz daha yavas ve kontrollü basmak lazim. Aksi takdirde bu durum bataryalarin hizla isinmasina sebebiyet verecek ve batarya yanginlari ve sonuçta araç yanginlarina sebebiyet verecektir. Bariyere çarpma sonucu ya da herhangi bir kaza sonrasinda bataryalar zarar görebiliyor. Bu bataryalarin çok iyi korunmasi, bakimlarinin çok iyi yapilmasi, uzman olmayan insanlarin müdahale etmemesi lazim. Herhangi bir çarpisma ve kazada bataryalarin kontrol edilmesi ve gözden geçirilmesi lazim. Aksi takdirde hem yüksek sicaklik, hem de darbeler bu tür bataryalarin temel yanma sebepleridir. Bir kez tutustugunda araciniz komple hasar alir. Hiç bosuna söndürmek için kurtarmaya çalismayin, bunu mevcut teknoloji ile söndürmek neredeyse imkansiz" ifadelerini kullandi.
Elektrikli araç yanginlarinda söndürme çalismalari esnasinda su kullanilmamasi üzerine de uyarilarda bulunan Aydin, "Söndürmenin 2 tane yöntemi var. Bunlar alevi engellemek ve sogutmak. Yanan bir araca suyu siktiginiz taktirde suyun içerisinde hidrojen tepkimeye girerek açiga çikiyor. Bu da yangini daha güçlü hale getiriyor. Bu nedenle su sogutsa dahi söndürme konusunda ayni basarili etkiyi gösteremiyor" dedi.
