17. Ulusal Spektroskopi Kongresi ZBEÜ'de Basladi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliginde baslayan 17. Ulusal Spektroskopi Kongresi’nde konusan Rektör Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer, "Ulusal Spektroskopi Kongresi’nin 17.’sini; kurulusunun 100. yilini kutladigimiz bu yilda üniversitemiz ev sahipliginde yapmanin gururunu yasamaktayiz" dedi.

17. Ulusal Spektroskopi Kongresi ZBEÜ'de Basladi
Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen kongrenin açilis töreninde saygi durusunda bulunulmasinin ardindan Istiklal Marsi okundu. Devlet Konservatuari Bölümü ögretim üyeleri mini konser verdi.

Kongre Baskani Prof. Dr. Hasan Çabuk, açilis konusmasinda insanoglunun geçmisten günümüze maddeyi merak ettigini ve maddenin yapisini, birlesimini, özelliklerini ortaya çikarmaya çalistigini vurguladi. Çabuk, spektroskopi biliminin ortaya çikmasiyla birlikte bugün maddeyle ilgili en önemli bilgilere ulasildigini belirtti.

Çabuk, "Spektroskopi, madde ile elektromanyetik isinin etkilesimini inceleyen ve bu etkilesimleri analiz ederek maddenin özellikleriyle ilgili bizlere önemli bilgiler saglayan önemli bir bilim dali. Astronomi, tip, malzeme mühendisligi, fizik, kimya, biyoloji, moleküler biyoloji ve daha pek çok alanda kullanilan spektroskopi, bugün multidisipliner bir yaklasimla gelismesini sürdürmektedir" dedi.

Prof. Dr. Hasan Çabuk, kongreye ilk talip olduklari andan bugüne kadar kendilerine destek olan ve tüm imkanlari sunan üniversite rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer’e sükranlarini sundu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Kadir Demir, spektroskopi biliminin fizikçiler tarafindan icat edildigini belirterek, "Spektroskopi bildiginiz gibi fizikçiler tarafindan ilk icat edilmis. Cihazlar, altyapisi, kuantum fizigi... Ama en çok kimyacilar, biyologlar, saglik bilimleri, tip, astronomi, mühendislik bilimlerinde çok kullanilmistir. Dolayisiyla kendine multidisipliner bir ortam bulmustur" dedi.

Prof. Dr. Demir, kongrenin düzenleme kurulunun da bu multidisipliner ruhla hazirlandigini ifade ederek, "Biz de bunun ruhuyla kongre düzenleme kurulumuzu multidisipliner hazirladik. Fizik, Kimya, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetikten hocalarimiz ile beraber bir düzenleme kurulu olusturduk. Gerçekten 1 yildir sizleri en iyi sekilde agirlamak için çalismaktalar," seklinde konustu.

Bu multidisipliner yaklasimin, spektroskopinin çesitli bilim dallarinda genis kullanim alani bulmasini ve önemli bilgiler saglamasini destekledigini vurgulayan Prof. Dr. Demir, kongreye katki sunan tüm katilimcilara tesekkür etti.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer, üniversitenin arastirmaci, yenilikçi ve etkin faaliyetleriyle birçok ulusal ve uluslararasi kongre ve sempozyuma ev sahipligi yaptigini belirtti.

Özölçer, "Bugün burada açilisini yaptigimiz 17. Ulusal Spektroskopi Kongresi ile akademik etkinliklerimize bir yenisini daha eklemenin onurunu ve gururunu yasamaktayiz" dedi.

ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Hakki Özölçer, yaptigi konusmada spektroskopinin yüzyillardir bilimsel arastirmalarin temel taslarindan biri oldugunu ve modern cihazlarin gelistirilmesiyle birlikte bugün birçok disiplini kapsayan güçlü bir bilim alani haline geldigini vurguladi.

Özölçer, "50 yillik bir geçmisi ile ülkemizde bu alanda düzenlenen kongreler arasinda seçkin bir yere sahip olan Ulusal Spektroskopi Kongresi’nin 17.’sini; kurulusunun 100. yilini kutladigimiz bu yilda üniversitemiz ev sahipliginde yapmanin gururunu yasamaktayiz" ifadelerini kullandi.

Prof. Dr. Özölçer, üniversitenin sosyal bilimler, spor, fen, mühendislik ve saglik alanlarinda da önemli faaliyetler yürüttügünü ve bu alanlarda ulusal ve uluslararasi kongreler düzenledigini belirtti.

Konusmalarin ardindan sponsorlara belgeleri takdim edildi. Ilk oturum ile baslayan kongre 1 Haziran günü sona erecek.
Kaynak: İHA